Oikeustiede:patenttilisenssi

    Tieteen termipankista

    patenttilisenssi

    patenttilisenssi
    Määritelmä patentinhaltijan toiselle antama lupa käyttää keksintöä ammattimaisesti hyväksi
    Selite

    Käyttölupa on joko yksinomainen (eli eksklusiivinen) tai yksinkertainen (eli rinnakkainen). Edellisessä lisenssinsaaja saa kaikki muut poissulkevan oikeuden keksintöön. Jälkimmäisessä hän saa sopimuksesta ilmenevän käyttöoikeuden, jonka rinnalla muutkin voivat käyttää keksintöä.

    Koska lisenssi tarkoittaa vain hyväksikäytön sallimista, se eroaa kokonaisluovutuksesta eli kaikkien patenttiin liittyvien oikeuksien luovuttamisesta. Työnantajan oikeus saada lisenssi ns. työsuhdekeksintöön on erityissäännösten alainen.

    Patenttilisenssioikeuden sisältö. Lisenssinsaaja saa luovuttaa saamansa käyttöoikeuden edelleen vain, mikäli siitä on sovittu. Annetusta käyttöluvasta on pyynnöstä tehtävä merkintä patenttirekisteriin. Lisenssiehtojen sisältö on pitkälti vapaasti sovittavissa. Ehtoja koskevat yleiset velvoiteoikeudelliset tulkintaperiaatteet, joiden mukaan mm. sopimuksen tarkoitukselle annetaan keskeinen merkitys.

    Patenttilisenssit käytännössä. Käytännössä tärkeitä ovat kansainväliset valmistus- ja kehityslisenssit, joita koskevien sopimusten laatimisesta on olemassa vakiintuneita malleja. Tavallisesti patenttilisenssi on osana laajempaa kokonaisuutta, esim. taitotieto- eli know how -lisenssiä. Lisenssejä joudutaan arvioimaan myös kilpailuoikeudelliselta kannalta.

    Patenttilisenssit ja kilpailunrajoitukset. Patentit ovat kilpailukeino, joten patenttilisensseillä voi olla vaikutusta kilpailuolosuhteisiin. Siksi patenttilisenssejä ja sellaisia sopimuksia, joissa patentit ovat mukana, käsitellään myös yleiseltä kannalta toivottavan kilpailun näkökulmasta. Tällöin transaktioita arvioivat sekä kansalliset ja EU:n kilpailuviranomaiset. Myös toimivaltaiset tuomioistuimet ovat joutuneet arvioimaan patenttilisenssejä tästä näkökulmasta. EU on säännellyt ns. ryhmäpoikkeusasetuksin teknologialisenssejä.
    Lisätiedot
    Kirjoittaja: Rainer Oesch

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    ErämetsäP1991, GodenhielmB1965, GodenhielmB1970, KarnellG1985, KuoppamäkiP2012, Rissanen&Korah1991, SandgrenC1974, VesalaJ2015, VuorinenJ2013

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 19.4.2024: Oikeustiede:patenttilisenssi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:patenttilisenssi.)