Oikeustiede:osallistava suunnittelu
osallistava suunnittelu
osallistava suunnittelu |
Metsähallituksen on sovitettava yhteen erilaisia valtion metsille asetettuja tavoitteita. Niin sanottu osallistava suunnittelujärjestelmä on keskeinen mekanismi Metsähallituksen tavoitteiden yhteen sovittamiseksi ja yhteiskunnallisten velvoitteiden asianmukaiseksi huomioon ottamiseksi. Suunnittelussa sidosryhmät ja kansalaiset otetaan laajasti suunnitteluprosessiin mukaan. Osallistavasta suunnittelusta ei ole suoraan säännelty lain tasolla, vaan osallistavan suunnittelujärjestelmän olemassaolo todetaan metsähallituksesta annetun lain (1378/2004) esitöissä.
Metsähallituksen osallistavaan luonnonvarasuunnittelujärjestelmään kuuluvat ensinnäkin alueelliset luonnonvarasuunnitelmat, joissa Metsähallituksen ympäristövelvoitteita tarkastellaan laajalla alueella. Tämän lisäksi niissä päätetään alueiden suojelu- ja virkistyskäytöstä sekä määritellään metsätaloustoiminnan laajuus. Metsikkötasolla alueellisia luonnonvarasuunnitelmia täsmennetään toimenpidesuunnittelun avulla. Metsätalousalueilla toimenpidesuunnitelmat ovat metsänhoito- ja hakkuusuunnitelmia, suojelualueilla esimerkiksi luonnonhoito- ja ennallistamissuunnitelmia sekä luonnon virkistyskäyttöön liittyviä suunnitelmia. Metsähallituksen hallinnassa oleville luonnonsuojelu-, erämaa- ja retkeilyalueille sekä Natura 2000 -alueille tehdään hoito- ja käyttösuunnitelmia, joissa erilaisia tavoitteita sovitetaan yhteen, ja jossa sidosryhmillä ja kansalaisilla on myös taattu osallistumismahdollisuudet.Kirjoittaja: Kimmo Huttunen
Lähikäsitteet
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Oikeustiede:osallistava suunnittelu. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:osallistava suunnittelu.)