Oikeustiede:oikeustieteen opetus

    Tieteen termipankista

    oikeustieteen opetus

    oikeustieteen opetus
    Määritelmä oikeustieteen opetuksella viitataan oikeudellisen ajattelun ja oikeusjärjestelmän ymmärtämiseen tähtäävää opetusta
    Selite

    Lakimiestutkintoon tähtäävää oikeustieteen opetusta annetaan neljässä yliopistossa eli Helsingin, Turun, Lapin ja Itä-Suomen yliopistoissa. Lisäksi muihin tutkintoihin liittyvää oikeudellista opetusta annetaan useissa yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa.

    Lakimiesten koulutusjärjestelmä on suhteellisen yhtenäinen, ja kaikki juristit opiskelevat pääosin samoja oppiaineita kuten rikosoikeutta, prosessioikeutta, esine- ja velvoiteoikeutta, varallisuusoikeutta, ympäristöoikeutta, työoikeutta, hallinto-oikeutta, vero-oikeutta ja valtiosääntöoikeutta. Valinnanmahdollisuudet opinnoissa ovat suhteellisen rajalliset, vaikka valinnaisuutta onkin viime vuosina lisätty. Käytössä ei ole esimerkiksi pää- ja sivuainejärjestelmää.

    Suomalaisen juristikoulutuksen taustalla elää vahvasti ajatus yleisjuristista, jolla on vahva yleisjuridinen koulutus ja eri oikeudenalojen tuntemus. Juristikoulutus antaa kompetenssin tuomarin tehtäviin ja monilta osin koulusta leimaakin tuomarin rooli ja ajatus, että tutkinnon täytyy antaa yleinen juridinen pätevyys.

    Pääasialliset oppimisen muodot ovat pitkään olleet kirjojen opiskelu tentteihin sekä massaluennot luentokuulusteluineen. Vasta 2000-luvulla oikeustieteen opetusta on pyritty muuttamaan opiskelijakeskeisemmäksi. Samalla opetusmenetelmiä on pyritty kehittämään ja monipuolistamaan.
    Lisätiedot
    Kirjoittaja: Kaijus Ervasti

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    ErvastiK2012

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 5.11.2024: Oikeustiede:oikeustieteen opetus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:oikeustieteen opetus.)