Oikeustiede:oikeustieteellinen väitöskirja

    Tieteen termipankista

    oikeustieteellinen väitöskirja

    oikeustieteellinen väitöskirja
    Määritelmä oikeustieteelinen väitöskirja on – niin kuin väitöskirja yleensäkin – itsenäiseen tutkimustyöhön perustuva tieteellinen esitys, joka oikeuttaa tohtorin arvoon
    Selite

    Väitöskirjoilla on akateemisessa maailmassa vuosisataiset perinteet. Kaikkialla maailmassa ja kaikilla tieteenaloilla väitöskirja on opinnäyte, joka oikeuttaa asianomaisen tieteenalan korkeimpaan akateemiseen oppiarvoon, tohtorin arvoon. Oikeustieteellisen väitöskirjan vaatimustaso on ollut Suomessa korkea, käytetäänpä vertailukohtana mitä tahansa muuta tieteenalaa tai maata, jossa väittely on suoritettu. Oikeustieteellinen väitöskirja kuuluu nykyisin osana tohtorin tutkintoon. Maisterin tutkinnon suorittanut voi hakea oikeustieteelliseltä tiedekunnalta tohtorin tutkinnon suoritusoikeutta. Tutkintoon kuuluu tenttejä ja seminaareja, mutta niiden tarkoituksena on lähinnä tukea väitöskirjan kirjoittamista. Väitöskirjatyötä varten tiedekunta määrää työnohjaajan, joita voi olla kaksikin. Kun käsikirjoitus on valmistunut, tiedekunta määrää sille kaksi esitarkastajaa. Heidän lausuntonsa perusteella tiedekunta voi antaa väittelyluvan. Jos se näin tekee, määrätään väitöstilaisuuteen samalla vastaväittäjä, joka on tavallisesti jompikumpi esitarkastajista, sekä kustos, joka on tavallisesti työnohjaaja. Vastaväittäjiä voi olla myös kaksi. Vastaväittäjän lausunnon saatuaan tiedekunta päättää väitöskirjan hyväksymisestä. Helsingin ja Itä-Suomen tiedekunnissa annetaan väitöskirjalle myös arvosana.

    Oikeustieteen tohtorin tutkinto-oikeuden voi saada myös henkilö, joka on suorittanut muun akateemisen tutkinnon kuin lakimiestutkinnon, jos väitöskirja on tarkoitus tehdä oikeustieteen piiristä. Jos väitöskirja valmistuu ja hyväksytään, asianomaisesta tulee oikeustieteen tohtori, mutta tämä ei tuo kelpoisuutta lakimiesvirkoihin. Oikeustieteen piiristä valmistuneita väitöskirjoja voidaan hyväksyä myös oikeustieteellisten tiedekuntien ulkopuolella kuten kauppakorkeakouluissa, mutta ne eivät tuota oikeustieteen tohtorin arvoa.

    Oikeustieteellinen väitöskirja voi olla perinteinen yhtenäinen tieteellinen esitys (monografia), joka on yhä vallitseva väitöskirjatyyppi, tai artikkeliväitöskirja, joka koostuu tavallisemmin 3-5 artikkelista ja artikkelit kokoavasta yhteenvedosta. Väitöskirjan kirjoittaminen on kestänyt oikeustieteessä yleensä varsin pitkään. Tämä on johtunut paljolti suuresta työmäärästä. Nyttemmin väitöskirjalle on asetettu neljän vuoden aikatavoite, johon kuitenkin harva yltää. Väitöskirjatyön tehostamista on tavoiteltu myös tutkijakouluilla, joihin suuri osa väitöskirjan tekijöistä (tohtorikoulutettavista) kuuluu. Jotta väitöskirjan vaatima työmäärä olisi hallinnassa, väitöskirjalle on asetettu ohjepituuksia (Helsingin tiedekunnassa 250-300 sivua).
    Lisätiedot
    Kirjoittaja: Heikki Halila

    Lähikäsitteet


    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 21.11.2024: Oikeustiede:oikeustieteellinen väitöskirja. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:oikeustieteellinen väitöskirja.)