Oikeustiede:oikeudellinen anarkismi
oikeudellinen anarkismi
oikeudellinen anarkismi |
Etymologisesti [anarkismi on johdettu kreikan kielen termistä anarkhos eli an- (= ”ilman”) + arkhos (= ”johtaja, hallitsija”) eli ”olla ilman johtajaa”.
Omaehtoinen moraali. Anarkismi kiistää kaikenlaisten auktoriteettien oikeutuksen tekojemme moraalisena perusteluna. Auktoriteettien sijaan tekojemme moraalisen arvion tulee perustua siihen, missä määrin niihin sisältyy aidosti omaehtoista valintaa ja tahdon käyttöä. Anarkistisessa ajattelussa tämä kantilaista filosofiaa myötäilevä lähtökohta viedään äärimmilleen ja korotetaan yksilön ainoaksi moraaliseksi perusperiaatteeksi. Toisin kuin ääriliberalistien eli libertanistien puolustama minimalistinen valtiokäsitys (= yövartijavaltio), anarkistit uskovat radikaalisti yksilöllisiin moraalisiin valintoihin. Vain kun jokaisella yksilöllä on ulkopuolisesta ohjauksesta täydellisesti vapaa toiminta-alue, voi ihmisyhteisöstä muodostua moraalisesti hyväksyttävä kokonaisuus.
Suhde liberalistiseen ja marxilaiseen ajatteluun. Anarkismin poliittinen ulottuvuus johtaa siihen, että myös taloudellisten rakenteiden oikeutus kiistetään eikä taloudellisen liberalismin lähtökohtia hyväksytä. Niinpä anarkistiseen yhteiskunta-ajatteluun on voitu yhdistää piirteitä yhteisöllisestä toisista huolehtimisesta, samoin kuin marxilaisen oikeusteorian kriittisiä lähtökohtia – olkoonkin, että marxilaisen yhteiskuntafilosofian edellyttämää vallankumousta ja proletariaatin diktatuuria on aika mahdoton toteuttaa ilman väkivaltaa ja keskitettyä valtarakennetta. Perimmältään anarkismissa on kuitenkin kysymys vaatimuksesta, jonka mukaan sosiaalisen elämisen tarpeiden on aina oltava hallitsevassa asemassa sekä taloudellisiin että poliittisiin rakenteisiin nähden.Kirjoittajat: Juha Karhu ja Raimo Siltala
Lähikäsitteet
Käytetyt lähteet
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Oikeustiede:oikeudellinen anarkismi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:oikeudellinen anarkismi.)