Oikeustiede:maakuntalakien jälkivalvonta

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

maakuntalakien jälkivalvonta

maakuntalakien jälkivalvonta
Definition järjestelmä, jolla tarkistetaan, että Ahvenanmaan maakuntapäivät ei ole ylittänyt lainsäädäntövaltaansa säätäessään maakuntalain
Explanation

Kun maakuntalaki on hyväksytty, se tulee lähettää Ahvenanmaan valtuuskunnalle ja oikeusministeriölle. Ahvenanmaan valtuuskunnan annettua lausuntonsa, oikeusministeriö esittelee maakuntalain tasavallan presidentille.

Presidentti voi neljän kuukauden kuluessa määrätä maakuntalain raukeamaan kokonaan tai osittain, jos hän toteaa, että maakuntapäivät on ylittänyt lainsäädäntövaltansa tai että maakuntalaki koskee Suomen valtion sisäistä tai ulkoista turvallisuutta. Presidentin veto-oikeus rajoittuu siten lähinnä tapauksiin, joissa maakuntapäivät on käyttänyt lainsäädäntövaltaa valtakunnan toimivaltaan kuuluvilla aloilla. Koska perustuslain muuttaminen kuuluu valtion lainsäädäntövaltaan, tutkitaan lainsäädäntövalvonnan yhteydessä myös se, onko kyseinen maakuntalaki sopusoinnussa perustuslain kanssa. Maakuntalakien perustuslainmukaisuutta voidaan siis valvoa jälkikäteisesti.

Presidentti ei saa käyttää veto-oikeuttaan, jollei hän ole sitä ennen pyytänyt Korkeimman oikeuden lausuntoa.
Additional Information
Kirjoittaja: Sten Palmgren

Related Concepts

Sources

HE73/1990vp, OlssonC1993, JääskinenN2006, SuksiM2005

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 27.10.2021: Oikeustiede:maakuntalakien jälkivalvonta. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:maakuntalakien jälkivalvonta.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →