Oikeustiede:luettelon ja tietokannan suoja
luettelon ja tietokannan suoja
luettelon ja tietokannan suoja |
Säännöksen suojan kohteita ovat luettelot, taulukot, ohjelmat ja muut sellaiset työt, joissa on yhdisteltynä suuri määrä tietoja (käytännössä esimerkiksi puhelin- ja varaosaluettelot). Luettelosuoja edellyttää vain työtä ja vaivaa, eikä mitään omaperäisyyttä. Kuitenkin mikäli osakin luettelosta täyttää teossuojaedellytykset, itsenäisyyden ja omaperäisyyden, voidaan (varsinaiseen) tekijänoikeuteen nojautua tältä osin. (Tyypillisin teossuojaa saava kooste on kuitenkin kokoomateos, joka koostuu teoksista tai sen osista (TekijäL 5 §)). Oikeuskäytännössä esim. nimipäiväluettelo on saanut luettelosuojaa (KKO 2000:56).
Myös erilaiset tietokoosteet, myös sähköiset, eli ns. tietokannat ovat tekijänoikeudellisesti suojattuja. Samassa TekijäL 49 §:ssä sen 2 kohdassa suojataan tietokantoja, jotka eivät yllä teostasoon eli teoskynnykseen. Tietokantojen suojan kohteena on tietokanta, jonka sisällön kerääminen, varmistaminen tai esittäminen on edellyttänyt huomattavaa panostusta. Tarkoituksena on suojata olemassa olevan tiedon seulontaa ja keräämistä. Suojamuoto ei käsitä niitä voimavaroja, jotka käytetään tietokannan sisältöjen muodostavien aineistojen luomiseen (esim. pelikupongeissa olevat ottelujärjestykset sellaisenaan eivät kuulu suojan piiriin). (EUT. C-46/02 Fixtures Marketing Ltd. v. Oy Veikkaus Ab).
Suojan sisältö on sekä perinteisillä luetteloilla että yksinkertaisilla tietokannoilla sama: yksinomainen oikeus määrätä työn koko sisällöstä tai sen laadullisesti tai määrällisestä arvioiden olennaisesta osasta valmistamalla siitä kappaleita ja saattamalla se yleisön saataviin. Luettelon suoja on voimassa siihen asti, kun 15 vuotta on kulunut siitä vuodesta, jona työ valmistui, tai jos työ saatettiin yleisön saataviin ennen tämän ajanjakson päättymistä, 15 vuotta siitä vuodesta, jona työ saatettiin ensimmäisen kerran yleisön saataviin.
Luettelosuoja on kansallinen suojamuoto. Eli suojaa saavat TekijäL 49 §:n mukaan vain Suomessa ensiksi julkaistut luettelot. Tietokantojen suojaa annetaan täällä lähinnä EU-kansalaisen ja häneen verrattavan yhteisön valmistamille tietokannoille TekijäL 64 §:n 7 momentin mukaisesti.Kirjoittaja: Rainer Oesch
Lähikäsitteet
Käytetyt lähteet
AroP-L1977, KarnellG1973, TiiliV1985, VirtanenP2005, Harenko&al2016, KarnellG1972
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.11.2024: Oikeustiede:luettelon ja tietokannan suoja. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:luettelon ja tietokannan suoja.)