Oikeustiede:todistajan vaitiolovelvollisuus ja vaitiolo-oikeus
todistajan vaitiolovelvollisuus ja vaitiolo-oikeus
todistajan vaitiolovelvollisuus ja vaitiolo-oikeus |
Velvollisuus toimia kutsuttaessa todistajana oikeudenkäynnissä on yleinen kansalaisvelvollisuus, josta ei voi vapaasti kieltäytyä. Mikäli todistajaksi haastettu kieltäytyy todistamasta, häneen voidaan kohdistaa pakkokeinoja kuten uhkasakko. Todistajan vaitiolovelvollisuus ja vaitiolo-oikeus ovat molemmat poikkeuksia sanotusta todistamisvelvollisuudesta. Poikkeuksista todistajanaolovelvollisuuteen säädetään oikeudenkäymiskaaren (OK) 17 luvun 10 – 22 §:ssä. Näistä säännöksistä ilmenevät ne kieltäytymis- ja salassapitointressit, jotka lainsäätäjä on katsonut todistelussakin totuuspyrkimystä painavammiksi. Rajoitukset on laissa ryhmitelty 1) velvollisuuteen kieltäytyä todistamasta (OK 17:10–16), 2) oikeuteen kieltäytyä todistamasta (OK 17:17–21, joista viimeksi mainitussa pykälässä säädetään myös velvollisuudesta kieltäytyä todistamasta)
Esimerkkinä kieltäytymisoikeudesta voidaan käyttää vaikkapa OK 17:17:ssä säädetty asianosaisen läheisen oikeus kieltäytyä todistamasta. Vaitiolovelvollisuudesta voidaan puolestaan esimerkkinä mainita OK 17:10, jonka mukaan sellaisista tiedoista ei saa todistaa, jotka ovat salassa pidettäviä valtion turvallisuuden takia tai sen takia, että ne koskevat Suomen suhteita toiseen valtioon tai kansainväliseen järjestöön.Kirjoittaja: Mikko Vuorenpää
Käytetyt lähteet
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.11.2024: Oikeustiede:todistajan vaitiolovelvollisuus ja vaitiolo-oikeus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:todistajan vaitiolovelvollisuus ja vaitiolo-oikeus.)