Oikeustiede:kuntalaisaloite

From Tieteen termipankki

kuntalaisaloite

kuntalaisaloite
Definition kuntalaisten mahdollisuus tehdä esityksiä kunnan toimintaa koskevissa asioissa
Explanation

Kunnan asukkailla sekä kunnassa toimivalla yhteisöllä ja säätiöllä on oikeus tehdä aloitteita kunnan toimintaa koskevissa asioissa. Lisäksi palvelun käyttäjällä on oikeus tehdä aloitteita kyseistä kunnan palvelua koskevassa asiassa.

Aloitteentekijälle on ilmoitettava aloitteen johdosta suoritetut toimenpiteet. Valtuuston tietoon on saatettava vähintään kerran vuodessa sen toimivaltaan kuuluvissa asioissa tehdyt aloitteet ja niiden johdosta suoritetut toimenpiteet. Jos aloitteen tekijöinä on vähintään kaksi prosenttia kunnan asukkaista, asia on otettava käsiteltäväksi kuuden kuukauden kuluessa asian vireille tulosta. Valtuustolle aloitteen neuvoa-antavan kunnallisen kansanäänestyksen järjestämisestä (kansanäänestysaloite) voi tehdä neljä prosenttia 15 vuotta täyttäneistä kunnan asukkaista.

Aloiteoikeus on perinteinen kuntalaisten vaikuttamiskeino, joka muistuttaa jossakin määrin kantelua. Kun kantelu on epäkohdan saattamista valvontaa suorittavan tietoon, aloitteella pyritään tilanteen parantamiseen ja kehittämiseen. Aloitteen, kuten kantelunkin, voi tehdä vapaamuotoisesti. Aloitteita tehdään erityisesti terveydenhuoltoon ja tiestöön liittyen. Osana sähköisen asioinnin ja demokratian kehittämistä on avattu Kuntalaisaloite.fi -palvelu.

Lähteet: kuntalaki (410/2015) 23 §, 25 §
Additional Information
Kirjoittaja: Kirsi Kuusikko

Related Concepts

Sources

Harjula&Prättälä2019, s. 260-269

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 3.12.2022: Oikeustiede:kuntalaisaloite. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:kuntalaisaloite.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →