Oikeustiede:konkurssikelpoisuus

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

konkurssikelpoisuus

konkurssikelpoisuus
Definition velallisen muodollinen asianosaiskelpoisuus tulla asetetuksi konkurssiin
Explanation

Konkurssilain mukaan konkurssikelpoisia ovat sekä oikeushenkilöt (yhtiöt, osuuskunnat, yhdistykset ja muut yhteisöt sekä säätiöt) että luonnolliset henkilöt. Merkitystä ei ole sillä, onko luonnollinen henkilö niin sanottu yksityishenkilö vai yksityinen elinkeinon- tai ammatinharjoittaja. Konkurssikelpoisia ovat myös konkurssipesä ja kuolinpesä. Yliopistotkin voidaan asettaa konkurssiin. Konkurssikelpoisia ovat lähtökohtaisesti myös pankit ja vakuutuslaitokset, mutta niiden joutumista konkurssiin on lainsäädännössä pyritty ehkäisemään. Konkurssikelpoisia eivät ole julkisyhteisöt, kuten valtio, kunta tai ev.lut. tai ortodoksinen kirkko.

Konkurssikelpoisuus viittaa muodollis-prosessuaaliseen konkurssivelallisen asemaan, joka tulee erottaa konkurssiin asettamisen aineellisista edellytyksistä (maksukyvyttömyys) ja esteistä (esimerkiksi velkojalla oleva vakuus).

Käytetyt lähteet: Konkurssilaki 120/2004
Additional Information
Kirjoittaja: Tuula Linna

Related Concepts

Sources

HE26/2003, Könkkölä&Linna2013, s. 68-80, KouluR2009

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 26.9.2021: Oikeustiede:konkurssikelpoisuus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:konkurssikelpoisuus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg