Oikeustiede:konfliktinratkaisu
konfliktinratkaisu
konfliktinratkaisu |
Konflikti voidaan ratkaista perustamalla ratkaisu osapuolten valtaan, intresseihin tai oikeuksiin. Konfliktinratkaisua on jaoteltu monilla eri tavoilla. Konfliktinratkaisumenetelminä on esitetty lukuisia eri toimintavaihtoehtoja aina kaksintaistelusta poliittiseen päätöksentekoon. Usein on tehty jaottelu autoritatiiviseen, kompromissihakuiseen ja integratiiviseen konfliktinratkaisuun tai eroteltu toisistaan tuomarin, sovittelijan ja hallinnollisen päätöksentekijän toiminta. Konflikteja ratkaistaan erilaisissa julkisissa ja yksityisissä elimissä. Konfliktinratkaisun perusmuotoina pidetään tavallisesti neuvottelemista, sovittelemista, välimiesmenettelyä ja oikeudenkäyntiä.
Konfliktiteoriassa on usein eroteltu toisistaan konfliktinratkaisu ja riidanratkaisu. Tällöin riidanratkaisulla on viitattu juridisen riidan ratkaisuun eli konfliktin yhden ulottuvuuden ratkaisemiseen. Konfliktinratkaisu taas käsittää koko osapuolten välisen ongelman ratkaisemisen siten, ettei konflikti jatku enää. Prosessioikeudellisessa keskustelussa tätä erottelua usein ei ole tehty.Kirjoittaja: Kaijus Ervasti
Lähikäsitteet
Käytetyt lähteet
ErvastiK2004, Ervasti&Nylund2014
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.11.2024: Oikeustiede:konfliktinratkaisu. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:konfliktinratkaisu.)