Oikeustiede:henkilönkatsastus

From Tieteen termipankki

henkilönkatsastus

henkilönkatsastus
Definition käsittää katsastettavan kehon tarkastamisen, verinäytteen tai muun näytteen ottamisen taikka muun kehoon kohdistuvan tutkimuksen
Explanation

Henkilönkatsastuksen tarkoitus on omaisuuden, asiakirjan, tiedon tai seikan löytäminen (PKL 8:32.1). Pääsääntöisesti henkilönkatsastus on lupa tehdä vain rikoksesta todennäköisiin syin epäillylle. Epäilyn tulee koskea rikosta, josta säädetty ankarin rangaistus on vähintään vuosi vankeutta, taikka rattijuopumusta tai huumausaineen käyttörikosta. Hyvin vakavien rikosten tutkinnassa tietynlainen henkilönkatsastus (DNA-määritys) voidaan kohdistaa myös muuhun kuin rikoksesta epäiltyyn (PKL 8:32.2).

Henkilönkatsastukseen läheisesti liittyvä on "koe nautitun alkoholin tai muun huumaavan aineen toteamiseksi" (PKL 9:2). Henkilökohtaiseen koskemattomuuteen kajoavat myös "henkilötuntomerkkien ottaminen" (PKL 9:3) ja "DNA-tunnisteiden määrittäminen ja tallettaminen" (PKL 9:4).
Additional Information
Kirjoittaja: Matti Tolvanen

Related ConceptsReferences

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 28.1.2023: Oikeustiede:henkilönkatsastus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:henkilönkatsastus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg