Oikeustiede:eduskuntaryhmä/laajempi kuvaus

    Tieteen termipankista

    Palaa takaisin käsitesivulle

    Eduskunnan työjärjestyksessä eduskuntaryhmät mainitaan 6 §:n 1 momentin 12 kohdassa, jonka mukaan puhemiesneuvoston tulee tehdä ehdotuksia eduskuntaryhmien keskinäisestä istumajärjestyksestä täysistuntosalissa. Lisäksi työjärjestyksen 43 a §:n mukaan eduskuntaryhmällä, joka ei ole edustettuna valiokunnassa tai sen jaostossa, on oikeus saada jäljennös vielä keskeneräisen asian asiakirjoista, jos ne eivät ole salaisia. Eduskuntaryhmien olemassaolo voidaan päätellä myös työjärjestyksen 51 §:stä, jossa säädetään täysistunnossa käytettävistä ryhmäpuheenvuoroista.

    Uusi laki muodostaa eduskuntaryhmien oikeudellisen aseman perustan. Lakiin otettiin vain ryhmien aseman järjestämisen kannalta välttämättömät vähimmäissäännökset. Laki muodostuu kolmesta eri osa-alueesta. Ensinnäkin se sisältää eduskuntaryhmän määritelmän ja ryhmän sääntöjen vähimmäissisällön. Toiseksi siinä säädetään eduskuntaryhmän rekisteröinnistä ja kolmanneksi eduskunnan ryhmälle myöntämästä tuesta, sen käytöstä ja valvonnasta. Laki on luonteeltaan erityislaki esimerkiksi suhteessa puoluelakiin (10/1969). Eduskuntaryhmällä on oma taloutensa.

    Laissa säännelty eduskuntaryhmän eduskunnalta saama tuki on erillistä tukea verrattuna puoluelain 9 §:ssä säänneltyyn valtionavustukseen eli ns. puoluetukeen. Koska eduskuntaryhmästä tuli erillinen oikeushenkilö, se voi olla puoluelain muuttamisesta annetun lain (683/2010 ) 8 a §:n 1 momentissa tarkoitettu puolueen lähiyhteisö. Harkintavalta on tässä asiassa jatkossakin puolueilla. Puoluelain 8 a §:n 1 momentissa säädetyllä tavalla puolue ilmoittaa asianomaisen yhteisön sen suostumuksella Valtiontalouden tarkastusvirastolle lähiyhteisökseen.

    Koska vaalirahoitusta sääntelee erillinen, vastikään uudistettu laki, ei vaalirahoitusta koskevaan sääntelyyn tehty muutoksia. Laissa ei myöskään ole säännöksiä imperatiivisen mandaatin kiellon näkökulmasta merkittävästä ryhmäkurista eduskunnassa. Ryhmäkurin sanktiointi voidaan toteuttaa eduskuntaryhmän säännöissä.

    Kirjoittaja: Ilkka Saraviita