Oikeustiede:edelleenpanttioikeus

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

edelleenpanttioikeus

edelleenpanttioikeus
Definition Edelleenpanttaus voidaan jäsentää kahdella erilaisella tavalla: panttiobjektin panttaus ja panttioikeuden panttaus. Panttiobjektin panttauksessa edelleenpanttauksella tarkoitetaan sitä, että pantinsaaja sitoumuksensa vakuudeksi panttaa hallussaan olevan panttiobjektin edelleenpantinsaajalle. Panttioikeuden panttauksessa pantinhaltija panttaa edelleenpantinsaajalle pantinhaltijan oman oikeutensa (oikeusaseman).
Explanation Kauppakaaren 10 luvun 6 §:n sanamuodon mukaisesti edelleenpanttaus tapahtuu panttaamalla pantinsaajan hallussa oleva panttiobjekti edelleenpantinsaajalle. Edelleenpanttauksen kohteena on esinetason objekti. Edelleenpanttauksessa pantinantajalle jää toissijainen panttioikeus panttiobjektiin, kun ensisijainen panttioikeus panttiobjektiin siirtyy edelleenpantinsaajalle siltä osin kuin edelleenpanttauksen kohde oli vakuutena pantinantajalta olevasta saatavasta.

Pantinomistajan asemaa suojaavan kauppakaaren säännöksen mukaan edelleenpanttauksesta on ilmoitettava pantinomistajalle eikä panttausta saa suorittaa suuremmasta arvosta tai muilla ehdoilla kuin se on ollut edelleenpantinantajalla itsellään.

Panttioikeuden panttauksen tapauksessa panttauksen kohteena on pantinhaltijan oma objektikohtainen suorituksensaantioikeus saada suoritus pantinomistajan panttiobjektin omistusoikeudesta, jos pantinomistaja ei tee suoritusta. Edelleenpanttaus kohdistuu siten pantinhaltijan realisoimisoikeuteen ja suorituksensaantioikeuteen realisoinnin tuottamista rahavaroista. Panttaus muodostuu ainoastaan edelleenpantinantajan ja edelleenpantinsaajan välille. Voidaan puhua tässä yhteydessä siitä, että panttaus tapahtuu oikeustasolla.

Edelleenpanttauksella on tosiasiallista käyttöalaa suhteellisen harvoissa tilanteissa. Näitä ovat muun muassa arvopaperistaminen ja rahoitusvakuuslaissa tarkemmin säännellyssä tapauksessa.
Additional Information
Kirjoittaja: Jarno Tepora

Related Concepts

Sources

TaxellL1948, s. 98-102, HavansiE1992, s. 82-82, Tepora&al2009, s. 76, TeporaJ2013

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 18.9.2020: Oikeustiede:edelleenpanttioikeus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:edelleenpanttioikeus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg