Oikeustiede:auskultointi

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

auskultointi | tuomioistuinharjoittelu

Tämä sivu on vielä tarkistamatta
auskultointi
tuomioistuinharjoittelu
Definition käräjäoikeuden, hovioikeuden ja hallinto-oikeuden lainkäyttötehtäviin perehdyttävä harjoittelujärjestelmä
Explanation

Tuomioistuinharjoittelusta annetun lain (674/2016) mukaisesta harjoittelujärjestelmästä käytetään yleisesti nimitystä auskultointi. Yhden vuoden kestävä tuomioistuinharjoittelu suoritetaan joko kokonaan käräjäoikeudessa tai niin, että auskultoinnista kuusi kuukautta suoritetaan käräjäoikeudessa ja kuusi kuukautta joko hovi- tai hallinto-oikeudessa. Auskultointia suorittavan virkanimike on käräjänotaari. Valinta- ja hakumenettelystä huolehtii keskitetysti tuomarinkoulutuslautakunta, joka myös nimittää käräjänotaarit tehtäviinsä.

Käräjänotaarin tehtävät järjestetään siten, että käräjänotaari saa kokemusta tuomarin tehtävistä sekä esittelijän tehtävistä, mikäli osa auskultoinnista suoritetaan hovi- tai hallinto-oikeudessa. Käräjänotaari käsittelee yksinkertaisia hakemus- ja rikosasioita sekä voi toimia jäsenenä useampijäsenisessä ratkaisukokoonpanossa tai puheenjohtajana lautamieskokoonpanossa laamannin määräyksestä. Lisäksi käräjänotaari osallistuu tuomioistuimen kansliassa suoritettaviin tehtäviin sekä seuraa käräjäoikeuden istuntoja. Käräjänotaarilla on velvollisuus osallistua tuomioistuinharjoitteluun liittyvään koulutukseen, joka on osittain tuomioistuinten itsensä järjestämää ja osittain valtakunnallista.

Varatuomari on arvonimi, jonka tuomarinkoulutuslautakunta myöntää auskultoinnin suorittaneelle hakemuksesta. Edellytyksenä arvonimelle on, että käräjänotaari on suorittanut loppuun kaikki hänelle uskotut tehtävät.


Käytetyt lähteet: Tuomioistuinlaki (673/2016) ja laki tuomioistuinharjoittelusta (674/2016)
Additional Information
Kirjoittaja Antti Tapanila

Related Concepts

Sources

PasoM2003

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 27.9.2021: Oikeustiede:auskultointi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:auskultointi.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg