Oikeustiede:asianosaisen kuuleminen todistelutarkoituksessa

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

asianosaisen kuuleminen todistelutarkoituksessa

asianosaisen kuuleminen todistelutarkoituksessa
Definition todistuskeino, jolla pyritään selvittämään oikeudenkäynnin kohteena olevan asian tapahtumafaktoja; asianosaisen todistelutarkoituksessa antamat lausumat tulee erottaa hänen tekemistään prosessitoimista
Explanation

Asianosaisen kuulemisesta todistelutarkoituksessa säädetään oikeudenkäymiskaaren (4/1734) 17 luvun 26–28:ssä ja 17:48:ssä. Asianosaisen kuuleminen näytön saamiseksi on tärkeää pitää erillään hänen asianosaisena antamista lausumista, joissa hän esittää vaatimuksensa ja niiden perusteet sekä myöhemmin todistelun jälkeen loppukeskustelussa lähemmin arvioi jutun näyttö- ja oikeuskysymystä.

Asianosaisen todistelutarkoituksessa antamia lausumia arvioidaan pääosin toisenlaisin kriteerein kuin hänen asianosaisena tekemiä prosessitoimia. Kun asianosainen esittää vaatimuksensa ja niiden perusteet taikka arvioi jutun näyttö- ja oikeuskysymystä, on olennaista lausuman sisältö. Kyse on tällöin jutun yksilöinnistä ja argumenttien perustelullisuudesta. Sen sijaan todistelutarkoituksessa annetun lausuman arvioinnissa on keskeistä lausumalle annettava näyttöarvo, todistusvoima.
Additional Information
Kirjoittaja: Mikko Vuorenpää

Related Concepts

Sources

Lappalainen&Rautio2017

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 27.9.2021: Oikeustiede:asianosaisen kuuleminen todistelutarkoituksessa. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:asianosaisen kuuleminen todistelutarkoituksessa.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →