Oikeustiede:Maailman kauppajärjestö (WTO)

    Tieteen termipankista

    Maailman kauppajärjestö (WTO)

    Maailman kauppajärjestö (WTO)
    Määritelmä on vuonna 1995 perustettu kansainvälinen järjestö, joka perustettiin vuodelta 1947 peräisin olevan tullitariffeja ja kauppaa koskevan yleissopimuksen (GATT) seuraajaksi
    Selite

    WTO:n tarkoitus on maailmankaupan vapauttaminen mahdollistamalla esimerkiksi tavaroiden liikkuvuus maasta toiseen joustavasti ja esteettömästi jäseniensä välillä. WTO toteuttaa tarkoitustaan tarjoamalla yhteisen institutionaalisen rakenteen jäsentensä välisten kauppaneuvotteluiden toteuttamiseksi ja täytäntöönpanemiseksi. WTO:n toiminnassa korostuvat pyrkimykset jäsentensä asettamien sääntöjen ja määräysten pysyvyyteen ja ennakoitavuuteen esimerkiksi tullien ja teknisten määräysten osalta, sekä ulkomaisten tuotteiden keskenään tasavertaisen kohtelun vaatimuksella. Sekä Euroopan unioni että kaikki sen jäsenvaltiot ovat WTO:n jäseniä. Euroopan unionin komissio käyttää WTO:ssa äänivaltaa kaikkien EU:n jäsenvaltioiden puolesta. WTO käsittää merkittävän osan maailman maista ja markkinoista. Osana institutionaalista rakennetta WTO:lla on oma pysyvä riitojenratkaisuelin, joka ratkaisee jäsentensä välisiä kauppakiistoja ja valvoo päätöstensä täytäntöönpanoa. WTO hallinnoi perustamissopimuksen riitojen ratkaisusta annettuja sääntöjä ja menettelyjä koskevaa sopimusta. Riitojenratkaisujärjestelmässä WTO:n jäsenillä on mahdollisuus esittää valituksia ja vaatia korvauksia WTO:n sääntöjärjestelmän rikkomisesta.

    WTO:n julkilausuttuna toiminnan tavoitteena on jäseniensä talouden kehityksen lisäksi ympäristöarvojen huomioiminen kestävän kehityksen periaatteita ja tavoitteita noudattaen. WTO:n riidanratkaisujärjestelmää on arvosteltu muun muassa siitä, ettei sen puitteissa ole annettu riittävästi painoarvoa muille kuin kaupallisille näkökohdille. Toisaalta arvostelua on esitelty myös siitä näkökulmasta, että kilpailun avautuminen ulkomaiselle kilpailulle voi asettaa jäsenvaltiolle poliittisia paineita käyttää esimerkiksi ympäristönsuojelunormeja tosiasiallisesti ja peitellysti protektionistisessa tarkoituksessa ilman ympäristönsuojelullista intressiä.
    Lisätiedot
    Kirjoittaja: Antti Salonen

    Käytetyt lähteet

    WiersJ2003, PalmujokiA2003

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 4.11.2024: Oikeustiede:Maailman kauppajärjestö (WTO). (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:Maailman kauppajärjestö (WTO).)