konkordanssi

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search
concordance (Language Technology)

Hakemistona toimiva luettelo esim. sananmuotojen esiintymistä,jossa annetaan tieto ainakin esiintymän sijainnista korpuksessa,mutta useimmiten myös esiintymän lähiympäristöstä elikontekstista. Tyypillisiä konkordansseja ovatns. KWIC-konkordanssit (keyword in context), joissa esiintymätovat alakkain ja ne on kohdistettu alkamaan tai päättymäänsamalta kohdalta.

konkordanssi (Biologia)
konkordanssi (Tekstuaalitieteet)

Tietyn tekstin tai tekstien kokonaisuuden sanojen esiintymien luettelo tai hakemisto, tai asiahakemisto. Konkordansseilla on erilaisia esittämistapoja, esimerkiksi esiintymät voidaan luetella esiintymisympäristöineen (key word in context eli kwic-konkordanssi), sanojen luettelona, luettelona tekstipaikan osoittavia viitteitä tai sanan esiintymien järjestysnumeroina tekstivirrassa. Kielitieteellistä tutkimusta varten konkordanssi voidaan tehdä myös sanojen osista.

konkordanssi (Geologia)

1. kerrosrajan tai tektonisen pinnan yhdensuuntaisuus viereiseen kerrossarjaan tai pintaan nähden
2. magmaintruusion ja sen sivukiven kontaktipinnan yhdensuuntaisuus sivukiven kerroksellisuuden tai liuskeisuuden kanssa

yhteensopivuus (Epidemiologia)

Kieliopillinen koodaus (suomi)

Sanaluokka substantiivi
Sanamuoto yhdistämätön
Perussanatyyppi
Johdostyyppi
Yhdysosamuoto
Suku
Alkuperä

Alaviite

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 19.05.2022: Nimitys:konkordanssi. (Tarkka osoite: https://www.tieteentermipankki.fi/wiki/Nimitys:konkordanssi.)