Geologia:sivukivi

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

sivukivi

Kaavakuva maankuoren poikkileikkauksesta, joka havainnollistaa sivukiven ja isäntäkiven eroa. Kimberliitti on timantin isäntäkivi. Purkautuessaan kohti maanpintaa kimberliitti tunkeutuu vanhemman sivukiven läpi ja voi irrottaa siitä kappaleita (jotka voivat myös sisältää timantteja). Näitä sivukiven kappaleita kimberliitissä kutsutaan ksenoliiteiksi. Kuva: Elina Lehtonen.
sivukivi
Definition 1) vanhempi kivi, jonka kanssa magma (tai joissain tapauksissa sedimentti tai suola) on kontaktissa työnnyttyään maankuoreen;
2) siirroksen seinämän muodostama kivi;
3) kaivoksissa malmin kanssa kontaktissa oleva jalostuskelvoton kiviaines
Explanation

Etenkin määritelmän 1 kohdalla nimityksiä isäntäkivi (engl. host rock) ja sivukivi (engl. country rock tai wall rock) käytetään toisinaan etenkin englanninkielessä toistensa synonyymeinä, ja niiden merkitys riippuu asiayhteydestä.

Esimerkkejä sivukivi- ja isäntäkivi-nimitysten käytöstä:

  • Malmimineralisaatioiden yhteydessä puhutaan usein isäntäkivistä, eli siitä kivilajista, joka sisältää malmiesiintymän.
  • Kiilleliuske voi olla isäntäkivi kiilleliuskeen sisältämille granaattiporfyroblasteille.
  • Timantin isäntäkivi voi olla kimberliitti, joka on maanpintaa kohti purkautuessaan tunkeutunut litosfäärin läpi. Usein kimberliittien sisältämät timantit ovat kuitenkin kiinni monikiteisissä sivukiven kappaleissa, kuten eklogiitissa. Tällöin voidaan todeta, että timantin isäntäkivi on eklogiitti, jonka isäntäkivi taas on kimberliitti (ks. myös Geologia:ksenoliitti).
Additional Information

Käsitesivun ovat kirjoittaneet Elina Lehtonen ja Jussi Heinonen.
Kielivastineet IUGS Multilingual thesaurus -projektista ja Ympäristötieteet:sivukivi-käsitesivulta. Kolmas määritelmä sivulta Ympäristötieteet:sivukivi.

Katso myös Geologia:malmin sivukivi.

Equivalents

country rockenglanti
wall rockenglanti
sidobergruotsi
varpruotsi(från en gruva, kaivokseen liittyen)

Related Concepts

Sources

GeologianOntologia, Glossary of Geology

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 26.1.2022: Geologia:sivukivi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Geologia:sivukivi.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →