Mesoamerikan tutkimus:Mesoamerikka

  Tieteen termipankista

  Mesoamerikka

  Mesoamerikka
  Määritelmä historiallis-kulttuurinen nimitys alueelle Meksikon keskiosista Costa Rican pohjoisosiin
  Selite Perinteisesti nimellä Mesoamerikka on viitattu esikolumbiaanisten kulttuurien muodostamaan alueeseen, jolla oli samankaltaisia kulttuurisia ominaispiirteitä alueella, joka ulottui nykyisestä Keski-Meksikosta Nicaraguaan tai Costa Rican pohjoisosiin. Alueen lisäksi nimitys on sittemmin laajentunut käsittämään alueen alkuperäiskansojen historian ja kulttuurin aina nykyaikaan saakka. Lisäksi käsite on viime aikoina laajentunut maantieteen alueelle, kuten esimerkiksi nimityksissä Mesoamerikan biologinen/ekologinen käytävä (engl. Mesoamerican Biological Corridor, esp. Corredor Biológico Mesoamericano) ja Mesoamerikan valliriutta (engl. Mesoamerican Barrier Reef System, esp. Sistema Arrecifal Mesoamericano / arrecife mesoamericano). Nimeä Mesoamerikka on alettu käyttää myös talouden alalla, jossa "Mesoamerikan talousalue" (engl. Mesoamerican region, esp. Región mesoamericana) viittaa monikansalliseen talousalueeseen Etelä- ja Itä-Meksikosta Panamaan. Termillä Mesoamerikan tutkimus viitataan kuitenkin ensisijaisesti kulttuuri- ja historiallisen alueen tutkimukseen.
  Lisätiedot Etymologia: kr. μέσος + America (< Amerigo [Vespucci] < Waldseemüller, Martin [1507]: Cosmographiae Introductio)

  Erikieliset vastineet

  Mesoamericaenglanti (English)
  Mesoaméricaespanja (español)
  Mesoamericaitalia (italiano)
  メソアメリカjapani (日本語)
  Mesoamerikanorja (norsk)
  Mesoaméricaportugali (português)
  Mésoamériqueranska (français)
  Mesoamerikaruotsi (svenska)
  Mesoamerikasaksa (Deutsch)
  Mesoamerikatanska (dansk)
  Месоамерикаukraina (українська)
  Mezo-Amerikaunkari (magyar)
  Мезоамерикаvenäjä (русский)
  Mesoameerikaviro (eesti)


  Alaviitteet

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 2.12.2023: Mesoamerikan tutkimus:Mesoamerikka. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Mesoamerikan tutkimus:Mesoamerikka.)