Kirjallisuudentutkimus:vaellustarina

  Tieteen termipankista

  vaellustarina

  vaellustarina
  Määritelmä kaunokirjallinen teos, jossa vaeltarnisen tai vaeltavan ihmisen motiivi on keskeinen
  Selite

  Vaellustarina on lajityyppinä kuulunut aina kirjallisuuden traditioon, minkä osoittavat lukuisat myyteissä esiintyvät vaellustarinat ja monet antiikista peräisin olevat seikkailukertomukset.

  Kirjallisuudessa on tyypillistä vanhojen vaellusaiheiden uudelleenhyödyntäminen. Esimerkiksi keskiaikaisissa tarinoissa esiintyy ikuiseen matkantekoon tuomittu juutalainen Ahasverus. Vaeltavan juutalaisen tarinaa ovat hyödyntäneet osaltaan ranskalaisen Eugène Sue romaanissa Le Juif errant (1844-45, Vaeltava juutalainen), Iris Kähäri romaanissaan Jerusalemin suutarit (1955) ja Pär Lagerkvist romaanissaan Ahasverus död (1960, Ahasveruksen kuolema).

  Vaeltamiseen liittyy modernissa kirjallisuudessa yleensä irrallisuuden ja kodittomuuden tunteita mutta myös kapinaa vallitsevaa kulttuuria vastaan, toisaalta elämäntapakritiikkiä (esim. ekologiset teemat) ja toisaalta matkustamiseen sisältyvän liikkeen ja muutoksen ihannointia.

  Esimerkkejä vaellustarinasta ja vaellustematiikasta: J. Alfred Tannerin "Kulkurin valssi" (1909), Juhani Siljon runot ”"Kulkurin kesälauluja" 1-4” (Runoja, 1910) ja ”"Vaelluslaulu"” (Maan puoleen, 1914), Eino Leinon runo "Löysäläisen laulu”" (Shemeikan murhe, 1924) ja Harry Martinsonin romaani Vägen till Klockrike (1948, Kulkijan pilvilinnat), Jack Kerouacin romaani On the Road (1957, Matkalla), Arto Paasilinnan romaani Jäniksen vuosi (1975), Pentti Saarikosken monet teokset (esim. Euroopan reuna, 1982), Rosa Liksomin pienproosa ja romaanit, Antti Tuurin romaani Ameriikan raitti (1986). Vaellustematiikka on tunnusomaista Einari Vuorelallekin (1889-1972), joka kirjoittaa viimeisessä kokoelmassaan Kiurun portaat (1971):

  KATTOJA
  häämöittää.
  Tulen asutuille
  seuduille.
  Tuli tuikkaa.
  Siellä on kylä.
  Jää hyvästi, tie,
  mykkä matkatoverini,
  uskollinen
  vähässä,

  Lähikäsitteet

  Käytetyt lähteet

  HosiaisluomaY2003

  Alaviitteet

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 28.2.2024: Kirjallisuudentutkimus:vaellustarina. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:vaellustarina.)