Kirjallisuudentutkimus:vaellustarina

    Tieteen termipankista

    vaellustarina

    vaellustarina
    Määritelmä kaunokirjallinen teos, jossa vaeltarnisen tai vaeltavan ihmisen motiivi on keskeinen
    Selite

    Vaellustarina on lajityyppinä kuulunut aina kirjallisuuden traditioon, minkä osoittavat lukuisat myyteissä esiintyvät vaellustarinat ja monet antiikista peräisin olevat seikkailukertomukset.

    Kirjallisuudessa on tyypillistä vanhojen vaellusaiheiden uudelleenhyödyntäminen. Esimerkiksi keskiaikaisissa tarinoissa esiintyy ikuiseen matkantekoon tuomittu juutalainen Ahasverus. Vaeltavan juutalaisen tarinaa ovat hyödyntäneet osaltaan ranskalaisen Eugène Sue romaanissa Le Juif errant (1844-45, Vaeltava juutalainen), Iris Kähäri romaanissaan Jerusalemin suutarit (1955) ja Pär Lagerkvist romaanissaan Ahasverus död (1960, Ahasveruksen kuolema).

    Vaeltamiseen liittyy modernissa kirjallisuudessa yleensä irrallisuuden ja kodittomuuden tunteita mutta myös kapinaa vallitsevaa kulttuuria vastaan, toisaalta elämäntapakritiikkiä (esim. ekologiset teemat) ja toisaalta matkustamiseen sisältyvän liikkeen ja muutoksen ihannointia.

    Esimerkkejä vaellustarinasta ja vaellustematiikasta: J. Alfred Tannerin "Kulkurin valssi" (1909), Juhani Siljon runot ”"Kulkurin kesälauluja" 1-4” (Runoja, 1910) ja ”"Vaelluslaulu"” (Maan puoleen, 1914), Eino Leinon runo "Löysäläisen laulu”" (Shemeikan murhe, 1924) ja Harry Martinsonin romaani Vägen till Klockrike (1948, Kulkijan pilvilinnat), Jack Kerouacin romaani On the Road (1957, Matkalla), Arto Paasilinnan romaani Jäniksen vuosi (1975), Pentti Saarikosken monet teokset (esim. Euroopan reuna, 1982), Rosa Liksomin pienproosa ja romaanit, Antti Tuurin romaani Ameriikan raitti (1986). Vaellustematiikka on tunnusomaista Einari Vuorelallekin (1889-1972), joka kirjoittaa viimeisessä kokoelmassaan Kiurun portaat (1971):

    KATTOJA
    häämöittää.
    Tulen asutuille
    seuduille.
    Tuli tuikkaa.
    Siellä on kylä.
    Jää hyvästi, tie,
    mykkä matkatoverini,
    uskollinen
    vähässä,

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    HosiaisluomaY2003

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 2.11.2024: Kirjallisuudentutkimus:vaellustarina. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:vaellustarina.)