Kirjallisuudentutkimus:taiteilijaromaani

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

taiteilijaromaani

taiteilijaromaani
Definition romaani, jonka keskushenkilönä on taiteilija - esim. kirjailija, taidemaalari, säveltäjä tai näyttelijä - ja jossa usein kuvataan taiteilijan kehitysvaiheita lapsuudesta aikuisuuteen sekä kypsymistä taiteilijuuteen
Explanation Taiteilijaromaani on kehitysromaanin alalaji. Romaanityyppi oli erityisen suosittu Saksassa 1700-luvun lopulta lähtien. Sen synty liittyi romantiikan ja nerokultin aikakauteen. Lajin kuuluisimpia edustajia ovat J. W. von Goethen Wilhelm Meisters Lehrjahre (1796, Wilhelm Meisterin oppivuodet) ja Wilhelm Meisters Wanderjahre oder Die Entsagenden (1821, 1829). Tunnettuja ovat myös Ludwig Tieckin Franz Sternbalds Wanderungen (1798), Eduard Möriken Maler Nolten (1832), Gottfried Kellerin Der grüne Heinrich (1854-55, Viheriä Heikki) ja Thomas Mannin Doktor Faustus (1947, Tohtori Faustus).

Muita tunnettuja taiteilijaromaaneja ovat James Joycen A Portrait of the Artist as a Young Man (1916, Taiteilijan omakuva nuoruuden vuosilta), Romain Rollandin kymmenosainen Jean-Christophe (1904-12, suom.), Marcel Proustin romaanisarja À la recherche du temps perdu (1913-27, Kadonnutta aikaa etsimässä) ja André Giden Les Faux-Monnayeurs (1926, Väärahantekijät). Monen taiteilijaromaanin päähenkilönä esiintyy historiallinen henkilö; hyvin usein 1900-luvulla taiteilijaromaani on ollut suoraan tai epäsuorasti omaelämäkerrallinen. Suomalaisia taiteilijaromaaneja ovat mm. Pentti Haanpään Taivalvaaran näyttelijä (1938), Paavo Rintalan Jumala on kauneus (1959) ja Minä, Grünewald (1990) sekä Hannu Salaman Minä, Olli ja Orvokki (1967).

Taiteilijadraama (saksan Künstlerdrama) on oma lajinsa, jota edustavat mm. Goethen Torquato Tasso (1790), Franz Grillparzerin Sappho (1817, suom.) ja Gerhart Hauptmannin Die versunkene Glocke (1896, Uponnut kello).

Equivalents

artist novel (luo nimityssivu)englanti
roman d'artiste (luo nimityssivu)ranska
konstnärsroman (luo nimityssivu)ruotsi
Künstlerroman (luo nimityssivu)saksa
kunstnikuromaan (luo nimityssivu)viro

Related Concepts

Sources

HosiaisluomaY2003

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 13.8.2020: Kirjallisuudentutkimus:taiteilijaromaani. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:taiteilijaromaani.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →