Kirjallisuudentutkimus:sentimentaalinen komedia

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

sentimentaalinen komedia

sentimentaalinen komedia
Explanation Valistuksen aikakaudella 1700-luvulla etenkin Englannissa mutta myös Ranskassa ja Saksassa keskiluokkaisen yleisön suosima komediamuoto. Vastakohtana restauraation ajan aristokraattiselle kyynisyydelle sentimentaalisessa komediassa että hyveellisyyden palkkana on porvarillinen kotionni. Onnellisesti päättyvälle sentimentaaliselle komedialle on ominaista pikemminkin paatos kuin huumori. Henkilöhahmot ovat yksiselitteisesti joko hyviä tai pahoja.


Lajin ensimmäisiä klassikkoja olivat Sir Richard Steelen The Funeral, or, Grief a la Mode (1701, Hautajaiset) ja The Conscious Lovers (1722, Rehelliset rakastavaiset), myöhempiä edustajia Hugh Kellyn False Delicacy (1768, Väärää herkkätuntoisuutta), Oliver Goldsmithin The Good-Natured Man (1768, Hyvänluontoinen mies) sekä Richard Cumberlandin monet näytelmät. Sentimentaalinen komedia kukoisti Englannissa 1700-luvun puolivälin välin jälkeen rinnan ranskalaisen "kyynelkomedian" kanssa.

Equivalents

sentimental comedyenglanti
drama of sensibilityenglanti
comédie sentimentaleranska
sentimental komediruotsi
sentimentalische Komödiesaksa
Rührstücksaksa

Related Concepts

Sources

HosiaisluomaY2003

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 8.8.2020: Kirjallisuudentutkimus:sentimentaalinen komedia. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:sentimentaalinen komedia.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →