Kirjallisuudentutkimus:sentimentaalinen komedia

  From Tieteen termipankki

  sentimentaalinen komedia

  sentimentaalinen komedia
  Explanation

  Valistuksen aikakaudella 1700-luvulla etenkin Englannissa mutta myös Ranskassa ja Saksassa keskiluokkaisen yleisön suosima komediamuoto. Vastakohtana restauraation ajan aristokraattiselle kyynisyydelle sentimentaalisessa komediassa että hyveellisyyden palkkana on porvarillinen kotionni. Onnellisesti päättyvälle sentimentaaliselle komedialle on ominaista pikemminkin paatos kuin huumori. Henkilöhahmot ovat yksiselitteisesti joko hyviä tai pahoja.


  Lajin ensimmäisiä klassikkoja olivat Sir Richard Steelen The Funeral, or, Grief a la Mode (1701, Hautajaiset) ja The Conscious Lovers (1722, Rehelliset rakastavaiset), myöhempiä edustajia Hugh Kellyn False Delicacy (1768, Väärää herkkätuntoisuutta), Oliver Goldsmithin The Good-Natured Man (1768, Hyvänluontoinen mies) sekä Richard Cumberlandin monet näytelmät. Sentimentaalinen komedia kukoisti Englannissa 1700-luvun puolivälin välin jälkeen rinnan ranskalaisen "kyynelkomedian" kanssa.

  Equivalents

  drama of sensibilityenglanti
  sentimental comedyenglanti
  comédie sentimentaleranska
  sentimental komediruotsi
  Rührstücksaksa
  sentimentalische Komödiesaksa

  Related Concepts

  Sources

  HosiaisluomaY2003

  References

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 23.9.2023: Kirjallisuudentutkimus:sentimentaalinen komedia. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:sentimentaalinen komedia.)