Kirjallisuudentutkimus:seikkailuromaani

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

seikkailuromaani

seikkailuromaani
Explanation Romaani, jonka rakenteen ytimenä on ulkonaisen toiminnan varaan rakentuva, yleensä jännittäväksi tarkoitettu juoni. Seikkailuromaani saa lukijansa kysymään, mitä tapahtuu seuraavaksi - sen sijaan että hän kysyisi miksi tai miten. Toiminnallisuus on tärkeämpää kuin henkilökuvaus tai syvällinen tematiikka. Venäläisen kirjallisuudentutkijan Mihail Bahtinin mukaan seikkailuromaani ei ole juurikaan muuttunut perusmuodosta, jonka se sai antiikin Kreikassa etenkin Apuleiuksen ja Petroniuksen ansiosta.

Seikkailuromaaneihin on luettavissa suuri osa lännentarinoita, scifiromaaneja ja kauhukertomuksia. Ne ovat enimmäkseen lapsille ja nuorille, varsinkin pojille tarkoitettua kirjallisuutta. Seikkailuromaanin lähimuotoja ovat veijariromaani, robinsonadi ja romanssi.

Klassisia seikkailuromaaneja ovat saksalaisen Hans Jakob Christoffer von Grimmelshausenin Der Abentheurliche Simplicissimus Teutsch (1669, Seikkailukas Simplicissimus) ja englantilaisen Daniel Defoen The Life and Strange Surprising Adventures of Robinson Crusoe, of York, Mariner (1719-20, Robinson Crusoe). Kuuluisiin seikkailuromaanien kirjoittajiin kuuluvat englantilaiset Frederick Marryat ja R. L. Stevenson, yhdysvaltalaiset James Fenimore Cooper, Mark Twain ja Jack London, ranskalainen Alexandre Dumas vanhempi sekä saksalainen Karl May. Suomalaista seikkailuromaania edustaa esim. Väinö Riikkilän Pertsa ja Kilu -sarja (1951- 57).

Equivalents

novel of adventure (luo nimityssivu)englanti
adventure novel (luo nimityssivu)englanti
novela de aventuras (luo nimityssivu)espanja
romanzo d'avventura (luo nimityssivu)italia
roman d'aventures (luo nimityssivu)ranska
äventyrsroman (luo nimityssivu)ruotsi
Abenteurroman (luo nimityssivu)saksa
avantjurnyj roman (luo nimityssivu)venäjä
seiklusromaan (luo nimityssivu)viro

Related Concepts

Sources

HosiaisluomaY2003

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 9.8.2020: Kirjallisuudentutkimus:seikkailuromaani. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:seikkailuromaani.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →