Kirjallisuudentutkimus:rokokoo

    Tieteen termipankista

    rokokoo

    rokokoo (luo nimityssivu)
    Selite

    Barokin jälkeinen kevyt, koristeellinen, ilomielinen ja viehkeä, usein myös eroottinen ja ironinen tyylisuuntaus, joka syntyi Ranskassa Ludvig XV:n (1710-74) aikana. Rokokoo vallitsi n. 1720-70 lähinnä Ranskassa ja Saksassa, mutta sillä oli vaikutusta myös Englannissa ja Ruotsissa. Suomessa rokokoo oli muodissa n. 1750-1775.


    Alkuaan suuntausta kutsuttiin nimillä régence - la Régence oli holhoojahallitus Ranskassa 1715-23 - ja Louis quinze. Rokokoon piiriin on luettu esim. ranskalaisen Pierre de Marivauxin komediat, englantilaisen Alexander Popen travestia The Rape of the Lock (1712-14, Kiharan ryöstö), englantilaisen Laurence Sternen romaani The Life and opinions of Tristram Shandy, Gentleman (1759-67, Tristram Shandy), saksalaisen Christoph Wielandin romaani Geschichte des Agathon (1766-67, Agathonin tarina), Goethen Leipzigin-aikainen pastoraalilyriikka, ruotsalaisen Carl Michael Bellmanin runous ja suomalaisen Gustaf Filip Creutzin runoelma Atis och Camilla (1761, Atis ja Camilla). Rokokooteoksille on usein tunnusomaista maneeriselta vaikuttava salonkimainen hienostuneisuus. 1800-luvun alkupuolella käyttöön tulleella nimityksellä rokokoo olikin pitkään halventava sävy.
    Lisätiedot Ranskan rocaille= simpukankuorista, koralleista yms. sommiteltu kivikkopuutarha

    Erikieliset vastineet

    rococo (luo nimityssivu)englanti (English)
    rococó (luo nimityssivu)espanja (español)
    rococò (luo nimityssivu)italia (italiano)
    rococo (luo nimityssivu)ranska (français)
    Rokoko (luo nimityssivu)saksa (Deutsch)
    rokoko (luo nimityssivu)venäjä (русский)
    rokokoo (luo nimityssivu)viro (eesti)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    HosiaisluomaY2003

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 20.4.2024: Kirjallisuudentutkimus:rokokoo. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:rokokoo.)