Kirjallisuudentutkimus:rikosromaani

  Tieteen termipankista

  rikosromaani

  rikosromaani (luo nimityssivu)
  Määritelmä salapoliisiromaani, poliisiromaani tai trilleri, jonka juoni punoutuu rikoksen ja rikollisen motiivien selvittämisen ympärille
  Selite

  Rikosromaani sai lajina alkunsa varsinaisesti 1700-luvulla, vaikka kirjallisuus on aina käsitellyt rikoksia ja rangaistuksia sekä syyllisyyden kysymyksiä.

  Teoksessaan Der Kriminalroman (1980, 1992) Peter Nusser tekee erottelun rikoskirjallisuuteen (Kriminalliteratur) ja rikolliskirjallisuuteen (Verbrechensliteratur). Näistä jälkimmäinen paneutuu rikoksen syntyyn, vaikutukseen ja merkitykseen kiinnittäen erityistä huomiota rikollisen teon motiiveihin, rikollisen sisäisiin ja ulkoisiin kontlikteihin se kähänen saamaansa rangaistukseen. Näin ymmärrettynä rikolliskirjallisuuteen ovat luettavissa esim. Sofokleen draama Oidipus Tyrannos (n.428 eKr., Kuningas Oidipus), Dostojevskin romaani Prestuplenije i nakazanije (1866, Rikos ja rangaistus) sekä 1700-1800-luvun saksalaiset rosvoromaanit, joiden tunnetuin edustaja on Christian August Vulpiuksen kuusiosainen Rinaldo Rinaldini, der Räuberhauptmann (1797-1800, Rosvopäällikkö Rinaldo Rinaldini). Myös rikoskirjallisuus käsittele rikosta ja rangaistusta, mutta rikokset sinänsä eivät ole kuvauksen keskiössä, vaan toimenpiteet joilla syyllinen pyritään paljastamaan ja saamaan rangaistavaksi.

  Erikieliset vastineet

  crime novel (luo nimityssivu)englanti (English)
  kriminalroman (luo nimityssivu)ruotsi (svenska)
  Krimi (luo nimityssivu)saksa (Deutsch)
  Kriminalroman (luo nimityssivu)saksa (Deutsch)
  kriminalnyi roman (luo nimityssivu)venäjä (русский)
  kriminaal romaan (luo nimityssivu)viro (eesti)

  Lähikäsitteet

  Käytetyt lähteet

  HosiaisluomaY2003

  Alaviitteet

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 11.12.2023: Kirjallisuudentutkimus:rikosromaani. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:rikosromaani.)