Esittävät taiteet:revyy

    Tieteen termipankista

    revyy

    revyy
    Määritelmä irrallisista sketseistä, kupleteista, tanssiesityksistä jne. koostuva, tavallisesti loisteliaisiin kulisseihin sijoitettu näyttämöesitys, jossa usein käsitellään satiirisesti ajankohtaisia paikallisia asioita; aikakauslehti (Ranskassa); katselmus
    Selite

    Revyyesitys muistuttaa kabareeta, mutta on yleensä viihteellisempi, joskin myös poliittisia revyitä on paljon esitetty. Revyymuoto syntyi Ranskassa heinäkuun vallankumouksen 1830 jälkeen, jolloin sille olivat alkuun ominaisia poliittiset satiirit. Parissa vuosikymmenessä revyy viihteellistyi, ja Pariisin Montmartrelle perustettiin mm. maineikas revyyteatteri Folies-Bergère 1869. Suosituimmillaan revyymuoto oli 1900-30, mutta sitä on hyödynnetty myöhemminkin runsaasti. Venäjällä V. E. Meyerhold sovitti esim. Vladimir Majakovskin näytelmästä Misterija-Buff (1918, Mysteerio Buffo) revyymäisen esityksen, ja Saksassa Erwin Piscator kehitti agitprop-henkisen revyyn, jota edustivat mm. Roter Rummel ja Trotz alledem (1925). Vielä fasismin valtaannousun kynnyksellä Saksassa esiintyi ryhmä Truppe 31, jolle sen johtaja G. von Wangenheim kirjoitti revyyt Die Mausefalle (1931) ja Da liegt der Hund begraben (1932).

    Revyy on ollut suosittu esitysmuoto myös Amerikassa (esim. Broadwaylla) ja Englannissa. Tunnetuimpia anglosaksisia revyyntekijöitä on näytelmäkirjailija ja säveltäjä Sir Noël Coward (1899-1973), jonka suurimpia kassamenestyksiä oli On with Dance (1925).

    Erikieliset vastineet

    revueenglanti (English)
    revueranska (français)
    revyruotsi (svenska)
    Revuesaksa (Deutsch)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    HosiaisluomaY2003

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 2.11.2024: Esittävät taiteet:revyy. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Esittävät taiteet:revyy.)