Kirjallisuudentutkimus:plagiaatti

    Tieteen termipankista

    plagiaatti

    plagiaatti
    Määritelmä kirjallinen varkaus, jossa toisen tekijän teos tai sen osia julkaistaan omana
    Selite

    Plagioiminen ei aina ole helposti erotettavissa lainaamisesta, jäljittelystä tai mukailusta, mutta eroaa niistä epärehellisen tarkoituksensa takia. Itse asiassa kaikki kirjailijat ainakin jossain määrin lainaavat ja muuntelevat muilta kirjailijoilta löytämiään aineksia ja malleja. Ongelmalliseksi asia muuttuu, jos toiminta saa plagioinnin mittasuhteet. Plagiaatti kohdistuu harvoin koko teokseen, sillä tavallisimmin se on sitaatti, jonka lähdettä ei mainita, tai parafraasi, joka esittää alkuteoksen sisällön toisessa muodossa. Plagiaatin sisältävän teoksen oma taiteellinen taso ja arvo ratkaisee plagiaatin merkityksen: hyvin usein plagiaatti toimii kirjallisena materiaalina, joka on alistettu palvelemaan teoskokonaisuutta. Plagiaattien löytyminen aiheuttaa usein kiivasta julkista keskustelua, ja toisinaan alkuperäisteoksen tekijä tai kustantaja joutuu viemään asian oikeuteen.

    Maailmankirjallisuuden jäljitellyimpiin teoksiin kuuluu Charles Dickensin romaani The Posthumous Papers of the Pickwick Club (1836-37, Pickwick-kerhon jälkeenjääneet paperit), joka ilmestyi alun perin sarjakertomuksena lehdessä. Vuosina 1837-42 ilmestyi kymmenittäin jäljitelmiä, muunnelmia, jopa plagiaatteja, niiden joukossa Edward Lloydin julkaisema The Posthumous Notes of the Pickwick Club (1837), G. W. M. Reynoldsin sarja Pickwick Abroad (1837-38), Pickwick in India (1840) ja Pickwick Married (1841). 1830-luvun lopulla plagiaatti- tai pastissi-Dickensejä myytiin jopa enemmän kuin aitoa Dickensiä. Suomessa Anja Kaurasen romaani Pelon maantiede (1995) käytti laajoja suoria otteita mm. feministisestä tutkimuksesta ja sai lehdistössä aikaan kiihkeän debatin taiteellisen lainaamisen eettisistä ja juridisista rajoista.
    Lisätiedot Latinan plagiatus=ryöstäminen. Käsite on peräisin roomalaisen runoilijan Martialiksen (40- n. 104) kielikuvasta, jossa hän vertaa jäljittelijöitään merirosvoihin.

    Erikieliset vastineet

    plagiarismenglanti (English)
    plagiatranska (français)
    Plagiatsaksa (Deutsch)
    plagiaatviro (eesti)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    HosiaisluomaY2003, OjalaA

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 2.11.2024: Kirjallisuudentutkimus:plagiaatti. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:plagiaatti.)