Kirjallisuudentutkimus:naiskuva

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

naiskuva

naiskuva
Explanation

Feministisessä tutkimuksessa nähdään, että kirjalliset ja muut kulttuuriset tekstit ovat patriarkaalisen vallan mallintamia. Tämä näkyy fiktiossa erityisesti siinä, miten naiset kuvataan. Näkemys oli lähtökohtana feministitutkijoiden ryhtyessä analysoimaan kanonisoitujen mieskirjailijoiden naiskuvia. Feministinen naistutkimus pitää tehtävänään vakiintuneiden kuvaustapojen takana piilevien ideologisten rakennelmien, arvojen ja asenteiden paljastamista.

Kate Millettin Sexual Politics (1969) oli merkittävä naiskuvan tutkimuksen avaus. Millettin jälkeen monet tutkijat ovat pyrkineet osoittamaan, että mieskirjailijoiden teoksissa esiintyvät naiskuvat ovat tavalla tai toisella vääristeleviä.

Naiskuvatutkimus kuuluu edelleen feministisen kirjallisuudentutkimuksen keskeisiin osa-alueisiin. Naiskuvaa on lähestytty myös diskurssin käsitteen kautta. Tällöin naiskuvaa ei ymmärretä niinkään todellisuuden heijastumaksi kuin diskursiivisesti rakentuneeksi. Diskurssin käsitteellä voidaan korostaa sitä, että naiskuvan tuottaja ei ole yksittäinen kirjailija, vaan kyseessä on laajempi historiallis-yhteiskunnallinen konteksti. Tekstien naiskuvat nähdään naiseutta tuottavina ja rakentavina, jolloin ajatus oikeasta ja väärästä naiskuvasta suhteellistuu.

Equivalents

images of womenenglanti
kvinnobildruotsi
Frauenbildsaksa

Related Concepts

Sources

HosiaisluomaY2003

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 23.5.2022: Kirjallisuudentutkimus:naiskuva. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:naiskuva.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →