Kirjallisuudentutkimus:metafiktio

    Tieteen termipankista

    metafiktio

    metafiktio
    Määritelmä 1) omaa sepitteellisyyttään korostava fiktio; 2) kaunokirjallinen teos, jossa kerronnallisin keinoin kiinnitetään lukijan huomio fiktiivisen esityksen laatimiseen, lukemiseen tai teoksen rakenteeseen
    Selite

    Kun metafiktio suuntaa lukijan huomiota teoksen rakenteisiin ja niitä ohjaaviin kirjallisiin konventioihin, tämän on vaikeampi täysin upota teoksen maailmaan. Kysymys on siten yhdenlaisesta vieraannuttamisesta.

    Metafiktiivisyys on tunnusomaista kaikelle kirjallisuudelle. Kuuluisa esimerkki metafiktion hallitsemasta kerronnasta on Laurence Sternen romaani The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman (1759-67, Tristram Shandy). Metafiktio on erityisen tyypillistä postmodernistiselle romaanille. Esimerkkejä tästä ovat mm. Julio Cortázarin Rayuela (1963), John Barthin Giles Goat-Boy: or, The Revised New Syllabus (1966), Milan Kunderan Nesnesitelná lehkost bytí (1984, Olemisen sietämätön keveys) ja John Fowlesin The French Lieutenant'sš Woman (1969, Ranskalaisen luutnantin nainen). Viimeksi mainitussa kertoja vierailee tarinan maailmassa ja lukijalle tarjotaan vaihtoehtoisia lopetuksia. Italialaisen Italo Calvinon romaani Se una notte d'inverno un viaggiatore (1979, Jos talviyönä matkamies) puolestaan sisältää vaihtoehtoisia aloituksia. Teos alkaa seuraavasti (suom. Jorma Kapari):

    Olet aloittamassa Italo Calvinon uutta romaania Jos talviyönä matkamies. Rentoudu. Keskity. Karkota mielestäsi kaikki ajatukset. Anna sinua ympäröivän maailman haihtua hämärään. On paras sulkea ovi; sen takana on aina televisio auki. Sano heti muille: "Ei, minä en halua katsoa televisiota!" Korota äänesi jos he eivät kuule: "”Minä olen lukemassa! Minä en halua tulla häirityksil!" Ehkä he eivät ole kuulleet sinua kaiken metelin keskellä, sano kovempaa, huuda: ”"Minä olen aloittamassa Italo Calvinon uutta romaania!"
    Suomen kirjallisuudessa metafktiivisyyttä hyödyntävät esim. Marko Tapion romaani Aapo Heiskasen viikatetanssi (1956), Hannu Salaman Finlandia-sarja (1976-83), Matti Pulkkisen romaani Romaanihenkilön kuolema (1985) ja Pentti Holapan romaani Ystävän muotokuva (1998).

    Erikieliset vastineet

    metafictionenglanti (English)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    HosiaisluomaY2003

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 2.11.2024: Kirjallisuudentutkimus:metafiktio. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:metafiktio.)