Kirjallisuudentutkimus:maqāma

    Tieteen termipankista

    maqāma

    maqāma
    Määritelmä 900-luvulla syntynyt lyhyehkö, enimmäkseen rytmiseen ja loppusoinnutettuun proosamittaan kirjoitettu persialainen kertomusmuoto, jolla on usein humoristinen sisältö ja myös draamallisia piirteitä
    Selite Sanaleikit ja muu verbaaliakrobatia on maqāmalle luonteenomaista. Maqāman sankari on neuvokas seikkailija, joka joutuu mitä omalaatuisimpiin tilanteisiin. Lajin kehitti n. 400 maqāmaa sanellut persialaissyntyinen Badi'azzaman al-Hamadhāni (968-1007), jonka kertomusten parhaimmistoa edustaa ”Lihapadan maqāma”. Tunnettu maqāman edustaja on myös lbn Butlan (k. 1066), jonka käsialaa on esim. "Da'wat al-atibba" (Lääkäreiden pidot). Maqaman maineikkain edustaja on Abu Muhammad al-Qāsim al-Hariri (1054-1122),joka kirjoitti mm. teoksen "Durrat al-ghawwas" (Sukeltajan helmi). Kukoistuskaudellaan maqāma oli anekdoottien ohella tärkein arabialaisen proosakirjallisuuden laji, mutta vuosisatojen mittaan maqāmat kävivät ylen retorisiksi ja samalla kliseytyivät.
    Lisätiedot Arabian maqāma

    Erikieliset vastineet

    maqāmaenglanti (English)


    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 20.4.2024: Kirjallisuudentutkimus:maqāma. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:maqāma.)