Kirjallisuudentutkimus:loppusointu

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

loppusointu | riimi

loppusointu
riimi
Definition äänteiden täydellinen yhtäläisyys kahdessa tai useammassa äännejaksossa, tavallisesti sanassa laskettuna viimeisen nousutavun ensimmäisestä vokaalista
Explanation

Tällainen loppusointu on esim. "kuulen/luulen". Loppusoinnulla on runossa kaksi päätehtävää. Ensinnäkin äänteiden kertautuminen ja yhteen sointuminen säkeiden lopussa tuottaa melodista tyydytystä. Toiseksi riimi auttaa jäsentämään ja rytmittämään runoa sekä sidostamaan säkeitä yhteen. Riimitys auttaa myös paremmin muistamaan runon.

Antiikin runoilijat eivät käyttäneet loppusointua. Riimi kehittyi vasta varhaiskatolilaisena aikana viidennellä vuosisadalla latinankielisessä kirkollisessa runoudessa. Saksalaisessa kirjallisuudessa loppusointu tavataan ensi kerran Otfried von Weissenburgilla (n. 800 - n. 870).

Suomenkielisessä runoudessa loppusointu esiintyy yksitavuisena (joskus kolmitavuisena) säkeen päättyessä nousuun, kaksitavuisena (joskus nelitavuisena) tai daktyylisena kolmisointutavuna säkeen päättyessä laskuun. Edellistä (esim. ”lyö/työ” tai ”tokaiset/okaiset") nimitetään myös maskuliiniseksi tai miespuoliseksi, jälkimmäistä (esim. "riemun/vie mun"” tai "ateria/materia”") feminiiniseksi tai naispuoliseksi loppusoinnuksi. Monitavuisia loppusointuja on usein käytetty komiikan luomiseen. Riimiyksiköt esiintyvät yleensä toisiaan lähellä, esim. peräkkäisissä säkeissä tai säkeen, parin erottamina.

Loppusointu oli pitkään lähes pakollinen taidelyriikassa, mutta joutui väistymään modernismin myötä. Nykyisin loppusointu esiintyy lähinnä iskelmäteksteissä.

Equivalents

rimeenglanti
end rhymeenglanti
rimaespanja
rimaitalia
rimeranska
slutrimruotsi
ändrimruotsi
Reimsaksa
Endreimsaksa
rifmavenäjä
lõppriimviro

Related Concepts

Sources

HosiaisluomaY2003, OjalaA

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 25.7.2021: Kirjallisuudentutkimus:loppusointu. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:loppusointu.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →