Kirjallisuudentutkimus:loppusointu

    Tieteen termipankista

    riimi | loppusointu

    riimi
    loppusointu
    Määritelmä äänteiden täydellinen yhtäläisyys kahdessa tai useammassa äännejaksossa, tavallisesti sanassa laskettuna viimeisen nousutavun ensimmäisestä vokaalista
    Selite

    Tällainen loppusointu on esim. "kuulen/luulen". Loppusoinnulla on runossa kaksi päätehtävää. Ensinnäkin äänteiden kertautuminen ja yhteen sointuminen säkeiden lopussa tuottaa melodista tyydytystä. Toiseksi riimi auttaa jäsentämään ja rytmittämään runoa sekä sidostamaan säkeitä yhteen. Riimitys auttaa myös paremmin muistamaan runon.

    Antiikin runoilijat eivät käyttäneet loppusointua. Riimi kehittyi vasta varhaiskatolilaisena aikana viidennellä vuosisadalla latinankielisessä kirkollisessa runoudessa. Saksalaisessa kirjallisuudessa loppusointu tavataan ensi kerran Otfried von Weissenburgilla (n. 800 - n. 870).

    Suomenkielisessä runoudessa loppusointu esiintyy yksitavuisena (joskus kolmitavuisena) säkeen päättyessä nousuun, kaksitavuisena (joskus nelitavuisena) tai daktyylisena kolmisointutavuna säkeen päättyessä laskuun. Edellistä (esim. ”lyö/työ” tai ”tokaiset/okaiset") nimitetään myös maskuliiniseksi tai miespuoliseksi, jälkimmäistä (esim. "riemun/vie mun"” tai "ateria/materia”") feminiiniseksi tai naispuoliseksi loppusoinnuksi. Monitavuisia loppusointuja on usein käytetty komiikan luomiseen. Riimiyksiköt esiintyvät yleensä toisiaan lähellä, esim. peräkkäisissä säkeissä tai säkeen, parin erottamina.

    Loppusointu oli pitkään lähes pakollinen taidelyriikassa, mutta joutui väistymään modernismin myötä. Nykyisin loppusointu esiintyy lähinnä iskelmäteksteissä.

    Erikieliset vastineet

    end rhymeenglanti (English)
    rimeenglanti (English)
    rimaespanja (español)
    rimaitalia (italiano)
    rimeranska (français)
    slutrimruotsi (svenska)
    ändrimruotsi (svenska)
    Endreimsaksa (Deutsch)
    Reimsaksa (Deutsch)
    rifmavenäjä (русский)
    lõppriimviro (eesti)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    HosiaisluomaY2003, OjalaA

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 2.11.2024: Kirjallisuudentutkimus:loppusointu. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:loppusointu.)