Kirjallisuudentutkimus:lastenkirjallisuus

  Tieteen termipankista

  lastenkirjallisuus

  lastenkirjallisuus
  Määritelmä lapsille ja nuorille kirjoitettua kirjallisuutta, joka elää ja kehittyy vuorovaikutuksessa aikuisten kirjallisuuden kanssa
  Selite

  Lastenkirjat ovat yleensä suhteellisen lyhyitä ja niiden sanasto ja lauserakenne on yksinkertaisempi kuin aikuisille tarkoitetussa kirjallisuudessa. Niissä käsitellään lapsille tuttua kokemusmaailmaa ja viljellään runsaasti fantasiaa. Kuvituksella on merkittävä tehtävä. Lastenkirjallisuuden alalajeja ovat sadut ja muut fantasiakertomukset, satunäytelmät, kuvakirjat, lastenrunot ja lorut. Lastenkirjallisuuteen sisältyy myös lasten tietokirjallisuus.


  Ensimmäiset suomalaiset lastenkirjat olivat puhtaasti opettavaisia ja opastivat uskonnolliseen elämänkatsomukseen, kuten piispa Jacob Tengströmin Läse-Öfning för Mina Barn (1795) ja Tidsfördrift för Mina Barn (1799, Ajanviete Lapsille). Lastenkirjallisuuden uusi vaihe koitti 1850-luvun puolivälissä, jolloin ilmestyi ensi kerran suomeksi Zacharias Topeliuksen, H. C. Andersenin ja Grimmin veljesten satuja. 1880-luvulta alkaen lastenkirjailijoiden määrä kasvoi huomattavasti. Lajin uranuurtajia olivat esim. Julius Krohn, Alli Nissinen, Arvid Lydecken, Anni Swan ja Raul Roine. Myös kuvataiteilijana ja kuvittajana tunnettu Tove Jansson (1914-2001) Muumi-kirjoineen lienee nykyään tunnetuin kirjailijamme maailmalla, ja Iastenkirjallisuus on vähin erin saavuttamassa ansaitsemansa paikan kirjallisuusinstituutiossa ja kirjallisuuden kaanonissa. Muita tunnettuja lastenkirjailijoita ovat mm. Kirsi Kunnas, Asko Martinheimo, Kari Hotakainen, Tuula Kallioniemi sekä Sinikka ja Tiina Nopola.

  Erikieliset vastineet

  children's booksenglanti (English)
  literature for childrenenglanti (English)
  literatura infantilespanja (español)
  letteratura per l'infanziaitalia (italiano)
  littérature pour enfantsranska (français)
  barnlitteraturruotsi (svenska)
  Kinderliteratursaksa (Deutsch)
  detskaja literaturavenäjä (русский)
  lastekirjandusviro (eesti)

  Käytetyt lähteet

  HosiaisluomaY2003

  Alaviitteet

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 16.4.2024: Kirjallisuudentutkimus:lastenkirjallisuus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:lastenkirjallisuus.)