Kirjallisuudentutkimus:loru

  Tieteen termipankista

  loru | lastenloru

  loru
  lastenloru
  Määritelmä luettava tai laulettava, sanaleikkeihin ja toistoon perustuva runo; tyypillinen lastenkirjallisuudessa
  Selite

  Loruille on ominaista nopea, helposti tarttuva rytmi, usein myös alkusoinnun hyödyntäminen. Iso osa loruista on suullista kansanperinnettä. Monet lorut liittyvät lasten leikkeihin tai peleihin, kuten englantilainen hokema "one, two/ buckle my shoe/ three, four,/ shut the door "- tai kotoisempi "ulle dulle doff/kinkke laade koff ", jonka taustalla häämöttävät latinan lukusanat "unus duo tres quattuor quinque". Itäsuomalaisen kielipiirin laajimmalle levinneitä loruja on kysymys- ja vastausketju, jonka yksi muunnelma alkaa:

  Ken söi kesävoin?
  Hiiri söi kesävoin.
  Missä hiiri? Aitan alla.
  Missä aitta? Veteh vieri.

  Loruja on hyödynnetty varsinkin lastenkirjallisuudessa. Lastenkirjallisuuden varhaisteoksia edustavat Edward Learin lorukirjat Book of Nonsense (1846) ja Nonsense Songs and Stories (1870), joiden pikkurunoja luonnehtii mielikuvituksellisuus ja irrationaaliset juonikuviot. Loruja on käytetty elementtinä myös muussa kirjallisuudessa: esimerkiksi englantilaisen Agatha Christien (1890- 1976) dekkarissa Ten little Niggers (1939, Kymmenen pientä neekeripoikaa) tapahtumat seuraavat romaanin alussa esitetyn lastenlorun järjestystä.

  Kotimaisen kansanperinteen tunnettuja lastenloruja ovat mm. "Oli ennen Onnimanni", "Körö körö kirkkoon" ja "Entten tentten teelika mentten". Tunnetuin lasten runokirjamme, Kirsi Kunnaksen Tiitiäisen satupuu (1956) on nimenomaan lorukirja. Kunnaksen lisäksi tunnettuja suomalaisia lastenlorujen tekijöitä ovat Marjatta Kurenniemi, Kaarina Helakisa ja Eppu Nuotio.

  Erikieliset vastineet

  jingleenglanti (English)
  nursery rhymeenglanti (English)
  cuentoespanja (español)
  filastrocca (per bambini)italia (italiano)
  cantilenalatina (Latina)
  nenialatina (Latina)
  comptineranska (français)
  ramsaruotsi (svenska)
  Geplappersaksa (Deutsch)
  Geschwätzsaksa (Deutsch)
  Kinderreimsaksa (Deutsch)
  stšitalkavenäjä (русский)
  lastesalmikeviro (eesti)

  Käytetyt lähteet

  HosiaisluomaY2003, HelakisaK2009, VartiainenP2009

  Alaviitteet

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 16.4.2024: Kirjallisuudentutkimus:loru. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:loru.)