Kirjallisuudentutkimus:kurutsi-runous

  From Tieteen termipankki

  kurutsi-runous

  kurutsi-runous
  Definition Unkarin 1600-luvun lopulla ja 1700-luvun alussa itävaltalaisia sortajia vastaan käymiin vapaustaisteluihin liittyvä runous, jonka muotoja ovat lainsuojattomien laulut, valituslaulut, Unkarin kohtaloa surevat ja muut isänmaalliset rukoukset sekä sotilaslaulut
  Explanation Anonyymeihin kirjoittajiin kuului aatelisten ohella tavallisia rivisotilaita. Monet runot ovat säilyneet suullisena perinteenä ja niistä on tullut suosittuja kansanlauluja. Kauneimpiin kuruc-runoihin kuuluvat maankiertäjien laulut (bujdosóvers) - kuten "Buga Jakab éneke" (Jaakko Bugan laulu) - jotka ovat antaneet runsaasti virikkeitä myöhemmille runoilijoille, esim. Endre Adylle (1877-1919). Maineikkain kuruc-laulu on kapinoiden kukistamisen jälkeiseltä ajalta, ehkä 1730-luvulta juontava "Rákóczi- nóta" (Rákóczi-laulu), jonka pohjalta ovat syntyneet Lisztin ja Berliozin Rákóczi-marssit.

  Equivalents

  Kuruzendichtungsaksa

  Sources

  HosiaisluomaY2003

  References

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 26.9.2023: Kirjallisuudentutkimus:kurutsi-runous. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:kurutsi-runous.)