Kirjallisuudentutkimus:kurutsi-runous
kurutsi-runous
kurutsi-runous |
Määritelmä
Unkarin 1600-luvun lopulla ja 1700-luvun alussa itävaltalaisia sortajia vastaan käymiin vapaustaisteluihin liittyvä runous, jonka muotoja ovat lainsuojattomien laulut, valituslaulut, Unkarin kohtaloa surevat ja muut isänmaalliset rukoukset sekä sotilaslaulut
Selite
Anonyymeihin kirjoittajiin kuului aatelisten ohella tavallisia rivisotilaita. Monet runot ovat säilyneet suullisena perinteenä ja niistä on tullut suosittuja kansanlauluja. Kauneimpiin kuruc-runoihin kuuluvat maankiertäjien laulut (bujdosóvers) - kuten "Buga Jakab éneke" (Jaakko Bugan laulu) - jotka ovat antaneet runsaasti virikkeitä myöhemmille runoilijoille, esim. Endre Adylle (1877-1919). Maineikkain kuruc-laulu on kapinoiden kukistamisen jälkeiseltä ajalta, ehkä 1730-luvulta juontava "Rákóczi- nóta" (Rákóczi-laulu), jonka pohjalta ovat syntyneet Lisztin ja Berliozin Rákóczi-marssit.
Erikieliset vastineet
Kuruzendichtung | saksa (Deutsch) |
Käytetyt lähteet
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Kirjallisuudentutkimus:kurutsi-runous. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:kurutsi-runous.)