Kirjallisuudentutkimus:kovaksikeitetty dekkari

  From Tieteen termipankki

  kovaksikeitetty dekkari

  kovaksikeitetty dekkari
  Explanation

  Yhdysvalloissa 1920-luvulla alkunsa saanut realistisen rikoskertomuksen tai -romaanin muoto, jolle on ominaista lakoninen, karkeuksia ja hirtehishuumoria viljelevä dialogi, yhteiskunnallisten erojen kuvaaminen sekä pessimistinen maailmankuva. Carroll John Daly ja Dashiell Hammett julkaisivat lehtien palstoilla ensimmäiset kovaksikeitetyt rikoskertomukset 1922. Lajin keskeiseksi foorumiksi muodostui Black Mask -lehti (per. 1920), jota toimitti Joseph T. Shaw vuodesta 1926.

  Kovaksikeitetyn dekkarin sankari on kova ja kyyninen yksityisetsivä (private eye), joka käy taistelua yhteiskunnassa - yleensä suurkaupungissa - rehottavaa rikollisuutta ja korruptiota vastaan. Pahuuden vastaisella ristiretkellään hän tulee toisinaan itsekin käyttäneeksi laittomia keinoja. Etsivässä ruumiillistuvat länsimaisen yhteiskunnan demokratian, vapauden ja yksilöllisyyden ihanteet. John G. Cawelti toteaa teoksessaan Adventure, Mystery, and Romance (1976), että petollisen naisen rooli on kovaksikeitettyjen dekkarien tärkein lisä perinteisen rikoskirjallisuuden henkilögalleriaan. Kaunis femme fatale käyttää seksuaalista viehätysvoimaansa estääkseen etsivääonnistumasta tehtävässään. Etsivän suhtautuminen naisiin on ambivalentti: he ovat haluttavia ja tavoiteltavia mutta edustavat myös varottavaa ansaa.

  Lajin merkittävimmät edustajat ovat Dashiell Hammett (1894-1961) ja Raymond Chandler (1888-1959). Hammettin maineikkain teos on The Maltese Falcon (1930, Maltan haukka). Chandler julkaisi ensimmäisen dekkarinsa The Big Sleep (1939, Syvä uni) vasta 51-vuotiaana, epäonnistuneen liikemiesuransa jälkeen. Hänen kirjojensa päähenkilö Philip Marlowe on antisankari, joka ei suinkaan Sherlock Holmesin tapaan etene johdonmukaisesti kohti rikosarvoituksen ratkaisua, vaan kokee matkan varrella takaiskuja ja joutuu usein taistelemaan korruptoituneen virallisen poliisin kanssa voidakseen ylipäänsä pitää yksityisetsivän lupakirjansa. Syvä uni alkaa sanavalmiin Marlowen kuvauksella itsestään (suom. Seppo Virtanen):

  It was about eleven o'clock in the morning, mid October, with the sun not shining and a look of hard wet rain in the clearness of the foothills. I was wearing my powder-blue suit, with dark blue shirt, tie and display handkerchief, black brogues, black wool socks with dark blue clocks on them. I was neat, clean, shaved and sober, and I didn't care who knew it. I was everything the well-dressed private detective ought to be. I was calling on four million dollars.
  Kello oli yhdentoista maissa aamulla, lokakuu puolivälissä, aurinko oli pilvessä ja vuoren juurella kohoavien kukkuloiden kirkkaus ennusti rankkasadetta. Minulla oli ylläni ruudinsininen puku, mustat mokkakengät sekä mustat villasukat, joissa oli tummansiniset raidat. Olin siisti, puhdas, sileäleukainen ja selvä, ja minusta oli aivan samantekevää tiesikö joku sen vai ei. Olin juuri sellainen kuin hyvinpukeutuneen yksityisetsivän pitääkin olla. Olin lähdössä tapaamaan neljää miljoonaa dollaria.
  Kovaksikeitetyn dekkarin tunnettuja tekijöitä ovat myös Mickey Spillane, Ross Macdonald, James Ellroy ja Jim Thompson.

  Equivalents

  hard boiledenglanti

  Related Concepts

  Sources

  HosiaisluomaY2003

  References

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 21.9.2023: Kirjallisuudentutkimus:kovaksikeitetty dekkari. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:kovaksikeitetty dekkari.)