Kirjallisuudentutkimus:kostotragedia

  Tieteen termipankista

  kostotragedia

  Tarkastele käyttöesimerkkejä
  kostotragedia
  Selite

  Tragedia, jossa sankari kostaa kokemansa tai läheistensä kokeman vääryyden. Kunniallisuuden kysymykset sekä velvollisuuden täyttämisen ja rakkauden yhteensovittamisen problematiikka on yleensä keskeisellä sijalla kostotragedioissa. Jo kreikkalaisen Aiskhyloksen Oresteia-trilogia ja roomalaisen Senecan monet murhenäytelmät olivat kostotragedioita. Laji oli erityisen suosittu Englannissa 1590-luvulta aina 1630-luvulle, paljolti Thomas Kydin näytelmän The Spanish Tragedy (n. 1585-89) sensaatiomaisen menestyksen siivittämänä.

  Kostotragedian juoni keskittyy usein rakastetun tai muun läheisen murhan kostamiseen. Tavanomaista on, että kostoon on yllyttämässä uhrin haamu. Lajille ovat luonteenomaisia monimutkaiset juonittelut ja harhautukset. Väkivaltaisuutensa takia englantilaisia kostotragedioita on kutsuttu myös veritragedioiksi, kuten Shakespearen draamaa Titus Andronicus (1593-94, suom.). Lajia edustavat myös Hamlet (1600-01, suom.), Christopher Marlowen The Jew of Malta (n. 1589, Maltan juutalainen) sekä eräät Lope de Vegan, Pedro Calderón de la Barcan ja PierreCorneillen näytelmät. Lajin rappiovaiheessa näytelmät saivat yhä enemmän sensaatiomaisia ja makaabereja piirteitä: tapahtumiin sisällytettiin sukurutsaa, raiskauksia, itsemurhia, lapsenmurhia jne. Kostotragedioita on kirjoitettu ja esitetty parina viime vuosisatanakin; niitä ovat esim. Percy Bysshe Shelleyn The Cenci (1819), Victor Hugon Hernani (1830) ja Ruy Blas (1838), Federico Garcia Lorcan Las bodas de sangre (1933, Veren häät) sekä Arthur Millerin A View From the Bridge (1955, Näköala sillalta).

  Erikieliset vastineet

  revenge tragedyenglanti (English)
  tragedy of bloodenglanti (English)
  tragédie du vengeurranska (français)
  hämndtragediruotsi (svenska)
  Rachetragödiesaksa (Deutsch)

  Lähikäsitteet

  Käytetyt lähteet

  HosiaisluomaY2003

  Alaviitteet

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 14.6.2024: Kirjallisuudentutkimus:kostotragedia. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:kostotragedia.)