Kirjallisuudentutkimus:kafkamainen
kafkamainen
kafkamainen |
Määritelmä
absurdi, epätodellinen, painajaismainen tilanne, jossa yksilö joutuu kasvottoman valtakoneiston uhriksi; prahalaissyntyisen Franz Kafkan (1883-1924) kerronnalle luonteenomainen piirre
Selite
Esseekokoelmassaan L'Art du roman (1986, Romaanin taide) tšekkikirjailija Milan Kundera (s. 1929) pitää kafkamaisena byrokraattista valtaa, omia lakejaan noudattavaa jumalankaltaista mekanismia. Ihmisen elämä on vain kuvajaista; tosiolevaista on se mitä hänestä sanotaan asiakirjoissa ja tiedostoissa. Kunderan mukaan absurdit tilanteet käyvät Kafkan maailmassa toteen seuraavassa järjestyksessä: 1) rangaistus etsii rikostaan, 2) syytetty etsii rikostaan ja 3) lopulta rangaistus löytää rikoksen. Kunderan mielestä kyseessä ei ole ensisijaisesti sosiologinen tai politologinen ominaisuus, vaikka kafkamaisuus toteutuukin varsinkin totalitaaristen valtioiden toiminnassa; vastaava minuuden sisäisen heikentymisen prosessi on meneillään myös ns. demokraattisissa yhteiskunnissa.
Erikieliset vastineet
Kafkaesque | englanti (English) |
Lähikäsitteet
- absurdismi (vieruskäsite)
Käytetyt lähteet
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.11.2024: Kirjallisuudentutkimus:kafkamainen. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:kafkamainen.)