Kirjallisuudentutkimus:itkuvirsi

  From Tieteen termipankki

  itkuvirsi

  itkuvirsi
  Definition voimakkaita tunteita ilmaiseva, perinteisiä aineksia ja kaavoja käyttäen improvisoitu, yleensä eroa käsittelevä runo
  Explanation

  Itkuvirret ovat mahdollistaneet surun yksilöllisen purkamisen ja samalla säännelleet tunteiden ilmaisutapaa. Euroopassa itkuvirret ovat säilyneet parhaiten itäisessä kulttuuripiirissä. Itkuvirsien esittäjät ovat olleet lähes poikkeuksetta naisia. Setumaalla on sanottu, että "Mehe ikva silmi, naise ikva sõno" (Miehet itkevät silmin, naiset itkevät sanoin). Itämerensuomalaisella kielialueella on hankittu ammatti-itkijöitä etenkin ortodoksisiin hautajais- ja häätilaisuuksiin.

  Itkuvirren alalajeja ovat kuolinitkut, hääitkut ja rekryytti- eli sotaanlähtöitkut. Itkuvirsiä on esitetty myös ystävistä erotessa tai heitä kohdatessa, kiitokseksi vieraanvaraisuudesta jne. Yleensä itkuvirret muodostuvat eripituisista säkeistä, joissa viljellään kertoa ja alkusointua. Alkusoinnutuksen helpottamiseksi itkijät käyttävät synonyymisiä hellittelysanoja ja merkityksettömiä välisanoja. Luonteenomaista on myös metaforien runsaus.

  47-vuotias Tverin karjalainen Hodarin Oudi itki kesällä 1958 Gnjezdovan kylän kolhoosin toimistossa suomalaisille tutkijoille muistoitkun, joka oli omistettu hänen parikymmentä vuotta aiemmin kuolleelle äidilleen. Sen alku kuului Pertti Virtarannan suomentamana:

  Minä rupean sinua nostattelemaan
  ihalainen sinä minun idättäjäiseni,
  oh, kuinka sinut vaivuteltiin
  näiltä valkeilta vallanilmasilta
  parhaassa eliniässäsi
  nkun me sinut saattelimme hautaan parhaassa iässäsi
  ihalainen meidän idättäjäisemme
  oh armahainen sinä meidän kallis vanhempamme
  oh sinä meidän laatu-lempeäsanaisemme
  ja armahainen äitisemme
  kuinka sinä meidät jättelit
  ihalaa ilmaista myöten liitelemään.

  Equivalents

  lamentsenglanti
  endechaespanja
  lamentoitalia
  chant de pleureuseranska
  lamentationranska
  gråtkväderuotsi
  Klageliedsaksa
  platšvenäjä
  itkviro

  Related Concepts

  Sources

  HosiaisluomaY2003

  References

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 25.9.2023: Kirjallisuudentutkimus:itkuvirsi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:itkuvirsi.)