Kirjallisuudentutkimus:höyrypunk

    Tieteen termipankista

    steampunk | höyrypunk

    steampunk
    höyrypunk
    Määritelmä tieteiskirjallisuuden alalaji, jossa tulevaisuudessa tai vaihtoehtoisessa historiassa käytetään erilaisia höyrykoneisiin pohjautuvia teknologioita; höyryscifi
    Selite

    Termin otti käyttöön 1987 K.W. Jeter kuvaillessaan romaanejaan Infernal Devices (1987) ja Morlock Nights (1979). Lajille on tyypillista 1800-luvun romanttinen viktoriaaninen ajankuva asusteineen ja esteettisine piirteineen yhdistettynä teknologiseen kehitykseen. Tyypillistä on myös teknologian ylivertaisuuden korostaminen, höyrykoneet, kellopelilaitteet ja hullut tiedemieshahmot. Höyrypunkissa sekoittuvat scifin, kauhun, fantasian ja vaihtoehtohistorian piirteet. Lisäksi höyrypunkiksi luokiteltussa kirjalisuudesta voi löytää dystopian elementtejä ja yhteiskuntakriittisyyttä. Höyrypunkia esiintyy myös sarjakuvissa ja elokuvissa.

    Höyrypunkin innottajana toimii 1800-luvun varhainen tieteiskirjallisuus, kuten esimerkiksi Mary Shelleyn Frankenstein (1818) sekä Jules Vernen ja H. G. Wellsin teokset. Lajin tunnetuin nykyedustaja on brittiläinen Michael Moorcock, joka kirjoitti varhaisen tieteiskirjallisuuden innoittamana vaihtoehtohistoriallisen teoksen The Warlord of the Air (suom. Ilmojen sotaherra) vuonna 1971.

    2000-luvun höyrypunk on elinvoimainen, mutta se eroaa vanhemmasta kirjallisuudesta. Laijn edustajia ovat pääasiallisesti naiskirjalijat kuten Gail Carriger, Cherie Priest, Karin Lowachee, Ekaterina Sedia ja Catherynne M. Valente. Näkökulmia ja aiheita haetaan nykyisin myös viktoriaanisen kulttuurin ulkopuolelta.

    Höyrypunkia ovat viljelleet lisäksi mm. William Gibson, Bruce Sterling, Philip Pullman, Scott Westerfeld ja China Miéville.

    Erikieliset vastineet

    steampunkenglanti (English)
    ångpunk (luo nimityssivu)ruotsi (svenska)
    aurupunk (luo nimityssivu)viro (eesti)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    MeresmaaJ&HarjuM2012

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 21.11.2024: Kirjallisuudentutkimus:höyrypunk. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:höyrypunk.)