Kirjallisuudentutkimus:epäluotettava kertoja

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

epäluotettava kertoja

epäluotettava kertoja
Definition kertoja, jonka selonteko tapahtumista on pääteltävissä virheelliseksi, vääristellyksi tai puolueelliseksi
Explanation

Kertojan epäluotettavuus paljastuu lukijalle erilaisten kerronnallisten ristiriitojen ja aukkojen kautta. Kerronnan epäluotettavuuden havaitsemista on perinteisesti pidetty yhtenä osatekijänä teoksen sisäistekijän konstruoimisessa.

Kerronnan epäluotettavuus voi syntyä eri tavoin: kertoja voi valehdella tai olla muuten moraalisesti epäluotettava, hänen kerrontaansa voi vääristää kaunaisuus tai turhamaisuus. Kertoja voi olla epäluotettava pelkästään sen vuoksi, että hän on naiivi tai huonosti asioista perillä. Esimerkiksi Mark Twainin romaanin Adventures of Huckleberry Finn (1884, Huckleberry Finnin seikkailut) 14-vuotias kertoja kuuluu viimeksi mainittuihin: hän ei ymmärrä täysin niiden tapahtumien merkitystä, joiden kanssa joutuu tekemisiin ja joista kertoo. J. D Salingerin romaanin The Catcher in the Rye (1951, Sieppari ruispellossa) päähenkilö Holden Caulfield puolestaan kuvaa tapahtumia äärimmäisen subjektiivisesta perspektiivistä, kun hän tilittää mieltään järisyttäneitä tapahtumia psykiatrin sohvalla.

1900-luvulla yleistyneessä minäkerronnassa epäluotettavuutta ja epävarmuutta on aiheuttamassa jo kerronnan näkökulmatekniikka, joka esittää tapahtumat aina usean eri henkilön perspektiivistä. Klassinen esimerkki tällaisten henkilökertojien epäluotettavuudesta on William Faulknerin romaani The Sound and the Fury (1929, Ääni ja vimma). Siinä esiintyy useita kertojia, joista yksi on kehitysvammainen Benjy, toinen lahjakas mutta itsetuhoinen Quentin, kolmas liikemies ja fanaattinen rasisti Jason. Ilmeisen epäluotettava on myös Bret Easton Ellisin romaanin American Psycho (1991, Amerikan Psyko) minäkertoja Patrick Bateman, brändien maailmassa sukkuloiva miljonääri, joka kertoo kiduttavan yksityiskohtaisesti tekemistään murhista, mutta tapahtumien todenperäisyys jää romaanissa kuitenkin avoimeksi.

Equivalents

unreliable narratorenglanti
unzuverlässiger Erzählersaksa

Related Concepts

Sources

HosiaisluomaY2003

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 16.9.2021: Kirjallisuudentutkimus:epäluotettava kertoja. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:epäluotettava kertoja.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →