Kirjallisuudentutkimus:didaktinen runous

  From Tieteen termipankki

  didaktinen runous

  didaktinen runous
  Definition runous, jossa tähdennetään hyvien tapojen noudattamisen tärkeyttä, säädyllisyyttä, jumalanpelkoa tms. yleisesti suositeltavina pidettyjä asioita; opetusrunous
  Explanation

  Antiikin aikaista opetusrunoutta edustavat esim. Hesiodoksen Erga kai hemerai (Päiviä ja töitä), Lucretiuksen De rerum natura (Maailmankaikkeudesta) ja Vergiliuksen Georgica (Maanviljelijän työt). Sekä Platon että Horatius korostavat didaktisuuden merkitystä, kun taas Aristoteles kiinnittää huomiota pikemmin esteettisiin arvoihin.

  Keskiaikana laadittiin runsaasti opetuskirjallisuuteen luettavaa gnoomirunoutta, exemplumeja, hyvän elämän oppaita ja hurskaan elämän käsikirjoja. Varsinkin 1700-luku oli valistuksellisen kirjallisuuden kulta-aikaa; lajia edustaa esim. Alexander Popen opetusrunoelma An Essay on Man (1733-34). Sittemmin englantilainen kirjailija ja kriitikko John Ruskin (1819-1900) esitti, että kirjallisuuden keskeinen tehtävä on uskonnollisten tunteiden vahvistaminen ja ihmisten eettisen valmiuden täydellistäminen. Runouden mahdollisesti tuottamaa mielihyvää hän piti toisarvoisena. Sen sijaan amerikkalainen kirjailija Edgar Allan Poe (1809-49) vastusti ajattelua, jota hän kutsui opettavaisuuden harhaopiksi (heresy of the didactic) ja vaati, että runoutta tulee kirjoittaa ja lukea vain runouden itsensä vuoksi. Didaktisuutta sisältyi 1900-luvulla mm. eeppiseen teatteriin.
  Additional Information Kreikan didaktikos=opettavainen

  Equivalents

  didactic poetryenglanti
  didaktisk diktningruotsi
  didaktische Dichtungsaksa
  didaktiline luuleviro

  Related Concepts

  Sources

  HosiaisluomaY2003

  References

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 26.9.2023: Kirjallisuudentutkimus:didaktinen runous. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:didaktinen runous.)