Kirjallisuudentutkimus:dialoginen

    Tieteen termipankista

    dialoginen

    dialoginen
    Selite

    Neuvostoliittolainen kirjallisuudentutkija ja kriitikko Mihail Bahtinille (1895-1975) dialogisuus merkitsi kielen kollektiivista ja interaktiivista luonnetta. Hänen mukaansa merkitykset tuotetaan ja vastaanotetaan yhteisöllisinä ääninä, jotka ennakoivat toisiaan ja vastaavat toisilleen. Yksilöiden käyttämä kieli on väistämättä erilaisten yhteisöllisten kielten (Bahtinilla "vieras sana") kyllästämää. Bahtin pitää dialogisuutta kielen, kulttuurin ja kirjallisuuden perusominaisuutena: jokainen kielellinen ilmaus on aina sosiaalinen teko.

    Kirjallisuutta, jossa tämä kielen perustava yhteisöllisyys ilmenee Bahtin kutsuu dialogiseksi. Dialogiselle kerronnalle ovat luonteenomaisia keskenään kilpailevat äänet, jotka edustavat erilaisia näkökulmia ja maailmankatsomuksia. Dialogisessa kerronnassa mikään ääni tai kanta ei kuitenkaan esiinny määräävänä - myöskään kertojan näkemykset, arviot ja tiedot eivät saa kerrotussa maailmassa lopullisen auktoriteetin asemaa. Teoksessaan Problemy poetiki Dostojevskogo (1929, Dostojevskin poetiikan ongelmia) Bahtin luonnehtii F. M. Dostojevskin romaaneja - esim. Karamazovin veljeksiä (1880) - dialogisiksi, koska niissä henkilöt puhuvat omalla äänellään. Dialogisuuden vastakohta Bahtinilla on monologinen kerronta, jota hänen mukaansa edustaa Leo Tolstoi, jonka romaaneissa henkilöt ovat kirjailijan auktoritatiivisessa hallinnassa. Dialogisuutta, jota Bahtin kutsuu myös polyfonisuudeksi, moniäänisyydeksi, esiintyy hänen mukaansa myös mm. menippolaisessa satiirissa ja keskiajan mysteerinäytelmissä sekä Shakespearen, Cervantesin, Voltairen, Diderot'n, Balzacin ja Hugon teoksissa.

    Erikieliset vastineet

    dialogicenglanti (English)
    dialagiqueranska (français)
    dialogiskruotsi (svenska)
    dialogischsaksa (Deutsch)
    dialogitšeskivenäjä (русский)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    HosiaisluomaY2003

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 19.4.2024: Kirjallisuudentutkimus:dialoginen. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:dialoginen.)