Kirjallisuudentutkimus:debatti

  From Tieteen termipankki

  debatti

  debatti
  Definition

  1) julkinen väittely, järjestetty keskustelu;

  2) (vanh.) varsinkin 1100-1200-luvulla Provencessa suosittu runomuotoinen latinan- tai kansankielinen väittely
  Explanation

  Kirjallinen debatti juontaa jo antiikin ajoilta. Esimerkiksi Aristofaneen satiirisiin komedioihin Batrakhoi (405 eKr., Sammakot) ja Nefelai (423 eKr., Pilvet) sisältyy väittelyjä. Ensin mainitussa kuvataan Aiskhyloksen ja Euripideen kirjallista taistelua manalassa. Väittelyt ovat luonteenomaisia myös Theokritoksen ja Vergiliuksen pastoraalirunoudelle. Runomuotoisella debatilla oli vaikutusta keskiajan draaman kehitykseen. Sittemmin debatti laajentui tarkoittamaan kaikenlaista julkista väittelyä ja järjestettyä kiistelyä sekä keskusteluissa ja lehdistössä että erityisissä mielipidejulkaisuissa.


  Keskiaikainen ranskalainen débat oli allegoriseen perinteeseen kuuluva satiirinen ja didaktinen tai vain viihdyttäväksi tarkoitettu esitys, joka kuvasi kahden tai useamman henkilön tai personifikaation kesken tapahtuvaa väittelyä. Väittely oli laadittu säemuotoon ja se koski yleensä jotakin moraaliin, politiikkaan tai rakkauselämään liittynyttä laajaa kysymystä. Vastakkain saatettiin asettaa myös kesä ja talvi, viini ja vesi, viini ja olut, Orvokki ja ruusu, muhamettilainen ja juutalainen jne. Debattitilaisuus alkoi johdatuksella, jossa kuvataan kiistan ajallis-paikalliset olosuhteet ja keskustelun aihe, minkä jälkeen seurasi itse väittely. Lopuksi tuomari sai väittelyn ratkaistavakseen.

  Varhaisia debatteja ovat esimerkiksi 1100-luvulta periytyvä "Altercatio Phyliddis et Florae", jossa vertaillaan ritarin ja pappismiehen ansioita rakastajina. Samalta vuosisadalta on peräisin "Débat du corps et de l'âme" (Ruumiin ja hengen väittely), jota François Villon muuntelee runossaan "Débat du cœur et du corps" (Sydämen ja ruumiin väittely). Eräänlainen debatin dramatisoitu sovellus on Henry Medwallin Fulgens and Lucrece (n. 1497), joka oli ensimmäinen maallista aihepiiriä käsittelevä englantilainen näytelmä.

  Equivalents

  debateenglanti
  débatranska
  debattruotsi
  Debattesaksa
  debatvenäjä

  Related Concepts

  Sources

  HosiaisluomaY2003, OjalaA

  References

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 25.9.2023: Kirjallisuudentutkimus:debatti. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:debatti.)