Kirjallisuudentutkimus:auto sacramental

  Tieteen termipankista

  auto sacramental

  Tarkastele käyttöesimerkkejä
  auto sacramental (harvinainen)
  Selite

  Allegorinen ja opettavainen yksinäytöksinen espanjalainen mysteerinäytelmä, jonka tarkoituksena on sakramentin (ehtoollisen) ylistäminen. Keskiajalla sanaa auto käytettiin sekä uskonnollisista että maallisista näytelmistä, mutta 1500-luvun alkupuolelta lähtien käsite liitettiin vain uskonnollisiin draamoihin. Katolisessa Pyhän ruumiin juhlassa esitetyn auto sacramentalin aiheet olivat peräisin Raamatusta, klassisesta kirjallisuudesta tai historiallisista tapahtumista. Yleensä näytelmä kertoi Kristuksen kärsimyksestä ja kuolemasta sekä ehtoollisen asettamisesta; keskeisenä teemana oli sovitus.

  Lajin maineikkain edustaja Pedro Calderón de la Barca (1600-81) kirjoitti yli 80 auto sacramentalia, joihin kuuluu esim. Sueños hay que verdades son (On olemassa unia, jotka ovat totta). Kuningas Kaarle III kielsi tällaisten näytelmien julkisen esittämisen 1765.
  Lisätiedot Espanjan auto=toimitus, sacramental=pyhä

  Erikieliset vastineet

  auto sacramentalespanja (español)

  Lähikäsitteet

  Käytetyt lähteet

  HosiaisluomaY2003

  Alaviitteet

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 14.6.2024: Kirjallisuudentutkimus:auto sacramental. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:auto sacramental.)