Kirjallisuudentutkimus:artes-kirjallisuus

From Tieteen termipankki

artes-kirjallisuus

artes-kirjallisuus
Definition vapaita taitoja (artes liberales), teknisiä taitoja (artes mechanicae) ja maagisia taitoja (artes magicae) käsittelevä tietokirjallisuus
Explanation Artes-kirjallisuudella tarkoitetaan tavallisesti keskiajan ja varhaisen uuden ajan kirjallisuutta, jonka aiheena ovat taidot eli artes. Nämä taidot voidaan jakaa vapaisiin (liberales), teknisiin (mechanicae) ja maagisiin (magicae). Vapaita taitoja ovat kielioppi (grammatica), dialektiikka (dialectica) ja retoriikka (rhetorica), jotka tunnetaan yhteisnimellä trivium, sekä aritmetiikka (arithmetica), geometria (geometria), musiikki (musica) ja tähtitiede (astronomia), jotka ovat yhdessä quadrivium. Teknisten taitojen aloja ovat Hugo Victorilaisen jaottelun mukaan käsityö (lanificium), sodankäynti ja varustaminen (armatura), purjehtiminen ja kaupankäynti (navigatio), maanviljelys ja taloudenpito (agricultura), metsästys (venatio), lääkintä (medicina) ja hovitaidot (theatrica). Maagisia aloja ovat ennustaminen eli mantiikka ja astrologia sekä varsinainen vaikuttava magia.

Equivalents

Artes-Literatursaksa

Related Concepts

Sources

Haage&Wegner2007

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 8.12.2022: Kirjallisuudentutkimus:artes-kirjallisuus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:artes-kirjallisuus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →