Kirjallisuudentutkimus:artes-kirjallisuus

    Tieteen termipankista

    artes-kirjallisuus

    artes-kirjallisuus
    Määritelmä vapaita taitoja (artes liberales), teknisiä taitoja (artes mechanicae) ja maagisia taitoja (artes magicae) käsittelevä tietokirjallisuus
    Selite Artes-kirjallisuudella tarkoitetaan tavallisesti keskiajan ja varhaisen uuden ajan kirjallisuutta, jonka aiheena ovat taidot eli artes. Nämä taidot voidaan jakaa vapaisiin (liberales), teknisiin (mechanicae) ja maagisiin (magicae). Vapaita taitoja ovat kielioppi (grammatica), dialektiikka (dialectica) ja retoriikka (rhetorica), jotka tunnetaan yhteisnimellä trivium, sekä aritmetiikka (arithmetica), geometria (geometria), musiikki (musica) ja tähtitiede (astronomia), jotka ovat yhdessä quadrivium. Teknisten taitojen aloja ovat Hugo Victorilaisen jaottelun mukaan käsityö (lanificium), sodankäynti ja varustaminen (armatura), purjehtiminen ja kaupankäynti (navigatio), maanviljelys ja taloudenpito (agricultura), metsästys (venatio), lääkintä (medicina) ja hovitaidot (theatrica). Maagisia aloja ovat ennustaminen eli mantiikka ja astrologia sekä varsinainen vaikuttava magia.

    Erikieliset vastineet

    Artes-Literatursaksa (Deutsch)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    Haage&Wegner2007

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 2.11.2024: Kirjallisuudentutkimus:artes-kirjallisuus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:artes-kirjallisuus.)